Det blir allt mer populärt att äta streetfood från en så kallad foodtruck. Det är inte så konstigt med tanke på att det är både gott och lättillgängligt. Drömmer du om att starta din egen foodtruck? I så fall finns det mycket som du bör tänka på innan du sätter igång.
När du har införskaffat din foodtruck måste du välja ett lämpligt ställe att stå på. Du får inte stå vart som helst i Stockholm utan måste ansöka om tillstånd. Du måste också bestämma dig om du alltid ska stå på samma ställe eller om du ska flytta runt din truck. Om du väljer det sistnämnda måste du ha tillstånd för samtliga parkeringsplatser.
Ta kontakt med rätt parkeringsservice
Alla parkeringar sköts av en parkeringsservice. Efter du har ansökt om alla tillstånd gör du bäst i att kontakta dem och meddela att du tänker sätta upp en foodtruck. Med en bra parkeringsservice i Stockholm har du extra övervakning och en kontakt ifall något händer. Om du har en bra personlig kontakt med ditt parkeringsbolag kan du snabbt och enkelt lösa eventuella problem som kan uppkomma.
Ansök om tillstånd
Innan du hittar en parkering måste du också ansöka om ett så kallat nyttoparkeringstillstånd från Stockholm stad. Detta ger dig rätt att stå parkerad mellan 06-24 på angiven mark. Dock får du endast stå max 4 timmar i sträck om du vill sälja mat. Innan du kan bli godkänd för detta tillstånd måste du ha registrerat företaget för F-skatt eller A-skatt. Det gör du genom att kontakta Skatteverket direkt. Foodtrucken måste dessutom följa de tre kraven nedan:
- Fordonet måste vara registrerat hos Transportstyrelsen och det får inte väga över 3 500 kilo. Det kan vara registrerat som lastbil, buss eller personbil.
- Serveringsluckan måste vara placerad på högersidan.
- Det ska vara anpassat för att kunna servera måltider till kunder som går förbi.
Tillstånd hos Livsmedelsverket
När du startar en foodtruck behöver du inte bara tillstånd för att stå parkerad. Du måste även uppfylla alla krav som ställs av Livsmedelsverket gällande hantering av mat och hygien. Både lokalen, alltså foodtrucken och all utrustning där inne ska vara godkänt. Självfallet måste även du och alla de andra som ska servera mat uppfylla hygienkraven som ställs. Det är upp till dig att utbilda din personal så de hanterar alla livsmedel på rätt sätt.
En foodtruck som sticker ut
Efter att alla tillstånd är i hamn måste du även få potentiella gäster att vilja testa din foodtruck. Därför måste du ha en tydlig profil och laga mat som skapar ett intresse. Välj en plats där mycket folk är i rörelse och skylta tydligt så folk kan se vad du erbjuder. Just nu går det till exempel en trend i vegetarisk mat, det kan till exempel vara något att satsa på. Att bygga upp ett gott rykte är A och O när det gäller att driva en foodtruck. Ofta kan du få kunder genom att gäster rekommenderar dig till andra i sin bekantskapskrets.