Vitlöksbröd med västerbottenost

Saftigt vitlöksdoftande bröd med västerbottenost fyllning. Passar bra till soppan, som tilltugg eller på buffén.

Örtgårdskryddan kan bytas ut mot andra kryddor som t ex rosmarin, timjan, oregano, basilika.

Receptet:

ugn: 225 grader

25 g jäst

5 dl vatten

2 msk olivolja

9 dl vetemjöl special

1 tsk salt

fyllning:

100 g riven västerbottenost

garnering:

olivolja

2 st vitlöksklyftor

gourmetsalt, flingsalt

örtgårdskrydda

Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Häll lite av det över jästen och rör om tills det löst sig. Häll i resten av vattnet, olivolja och vetemjöl.
Kör i maskin på låg hastighet i ca 5 minuter. Tillsätt saltet och öka hastigheten i 2 minuter.
Låt degen jäsa i 30 minuter, under bakduk.

Riv osten.
Ta upp degen på mjölat bord och knåda det lite, ev. med lite mjöl. Platta ut degen, använd gärna en kavel men tryck inte för hårt.
Lägg den rivna osten på ena halvan av degen och vik sedan ihop den. Nyp ihop kanerna ordentligt. Nagga degens överdel lite med en gaffel, så att den inte stiger för mycket.
Täck den med bakduk och låt jäsa i 45 minuter.

Pensla med olivolja och strö över finhackad vitlök, salt och krydda.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

This entry was posted in Bröd/Matbröd, Buffémat, Midsommar, Nyår, Recept and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>