Vitlök

Vitlök är en lökväxt som idag anses stärka immunförsvaret, bekämpa virus och öka motståndskraften vid återhämtning. I Egypten har den länge används mot huvudvärk, infektioner, tumörer, mask och dålig blodcirkulation.

Färsk vitlök är väldigt rik på flera vitaminer och mineraler så som:
kalcium, magnesium, järn, mangan, fosfor, kalium, zink, selen vitamin B1 och B2 samt C-vitamin.

Trots att vitlöken används som medicin, är den i första hand en populär krydda i maten.

Pressad vitlök passar bäst om den ska ätas färsk i exempelvis röror, dressingar eller dippor. Däremot är hackad vitlök bäst vid tillagning.
Vill man inte ha själva vitlöksbitarna i maten, men vill ta del av aromen och doften kan man fräsa hackad vitlök i olja tills den får en fin brun färg och sedan slänga vitlöken men spara oljan och använda den i maten.

Förvara färsk vitlök i rumstemperatur, då bevaras den bäst och allra längst. Upp till flera månader faktiskt.

This entry was posted in Matkunskap. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>