Vit tårta med bär-och chokladmousse

Den här tårtan har en supergod kombination av syrlig bärmousse och en krämig rik chokladmousse.

Det vita marängöverdraget ger tårtan en snygg och lite lyxig känsla.

Tar lite tid att göra en tårta med tre lager, men är väl värt mödan.  Resultatet kommer vara belöningen! Passar utmärkt till festliga tillfällen.

Recept:

tårtbotten:

ugn: 175 grader

4 st ägg

3 dl socker

2 dl vetemjöl

2/3 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

3 msk hett vatten

rivet skal från 1/2 citron

Ta fram en form med löstagbara kanter, 24 cm i diameter, smörj den och ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker poröst och vitt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner mjölblandningen sakta i äggsmeten och tillsätt sedan hett vatten. Häll direkt ner smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter.

chokladmousse:

150 g mörk choklad

2 dl vispgrädde

Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna något.
Vispa grädden ganska hårt. Rör ner chokladen och blanda väl. Ställ i kylen i ca 30 minuter.

hallon/blåbär mousse:

400 g hallon & blåbär, blandade

3 dl vispgrädde

4 gelatinblad

1 dl socker

1 dl vatten

1 tsk vaniljsocker

Tina bären och låt vattnet rinna av. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
Vipa grädden hårt.
Värm socker och vatten i en tjockbottnad kastrull tills allt socker har smält, utan att röra om! Ta upp gelatinbladen, krama ur dem och lägg ner dem i kastrullen. Låt dem smälta.

Rör ner bären. Vänd ner hälften av den vispade grädden och rör om försiktigt. Vänd ner resten av grädden och rör allt försiktigt till en jämn smet.
Låt stå i kylen minst 1 timme tills det stelnat.

marängöverdrag:

2 äggvitor

2, 4 dl socker

0,8 dl vatten

1/2 dl färskpressad citron

1 tsk vaniljsocker

Vispa äggvitorna hårt och fluffigt.
Sjud socker och vatten i en kastrull och pressa ner citron.
Fortsätt att vispa äggvitorna och när allt socker smält i smält tillsätter du sockerlagen droppvis. Börja med en droppe och vispa konstant. Det ska ta ca 10 minuter att hälla i all sockerlag.
Rör ner vaniljsockret och fortsätt att vispa tills magängen är luftig och bildar toppar.

Baka tårtbotten och gör chokladmoussen och hallon/blåbärsmoussen enligt recepten ovan.
Skär tårtbotten i 3 delar.
Bred chokladmoussen på nedersta delen i ett tjockt lager. Lägg på andra tårtbottendelen och tryck försiktigt.
Bred på hallon/blåbärmoussen och lägg på locket, tredje tårtbottendelen.
Hitintills kan du förbereda kvällen innan. Ställ den övertäckt i kylen över natten.

Nästa dag:

Stryk bort överflödig mousse som runnit ut i kanterna.
Bred på det fluffiga marängöverdraget ovanpå hela tårtan i ett tjockt och heltäckt lager.
Dekorera eventuellt med chokladformer. Se receptet här.

This entry was posted in Festligt, Nyår, Recept, Tårtor and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>