Vetesurdeg

Att göra egen surdeg är inte alls svårt men den behöver tid att jäsa, ca 5 dagar. Det är spännande att se degen komma till liv och att lyckas med surdeg första gången känns stort! Man behöver bara göra den en gång och sedan genom att mata degen regelbundet har du alltid surdeg till ditt förfogande.





Receptet:

Dag 1

4 dl vetemjöl

3 dl varmt vatten

1 msk honung

Blanda alla ingredienser och häll över i en ren glasburk. Låt locket vara lite öppet, slut det inte helt.
Ställ glasburken på en varm plats i köket, t ex skåpet ovanför kylen.


Dag 2


Skaka glasburken ett par gånger under dagen.


Dag 3

1 1/2 dl vatten, fingervarmt

2 dl mjöl


Samma som dagen innan.


Dag 4

1 1/2 dl vatten, fingervarmt

2 dl vatten


Samma som dagen innan.


Dag 5


Nu ska surdegen vara klar att baka med. Doften ska vara syrlig och den ska bubbla när den är klar.


Du kan förvara surdegen med locket förslutet i kylen och mata den med 1 dl vatten och 1 dl mjöl 1-2 ggr i veckan.

När du ska baka tar du ut så mycket surdeg som du behöver i receptet och ställer tillbaka resten, fortsätt mata degen som vanligt. Du kan ställa fram så mycket surdeg som du ska baka med i köket och låta det bli lite rumstempererat.

Surdeg är levande och behöver bara matas lite då och då för att hålla igång.
Ska du inte baka med surdeg den närmsta tiden kan du frysa in den portionsvis.

This entry was posted in Bröd/Matbröd, Recept and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Vetesurdeg

  1. Pingback: Midsommar mat | Foodelicious.se - Delikata Recept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>