Världens smaker

Chili
En väldigt användbar och populär krydda, både som färsk och torkad. Den starkaste smakstyrkan sitter i fröna och i dem vita innerväggarna.


Curry
En vanlig krydda i det orientaliska köket. God till ris, fågel, i fläskköttsgrytor och i sås.


Gurkmeja
Gurkmejan är en rotfrukt. Används ofta för att sätta färg på maten och ger en gul färg.





Ingefära
Ingefära har en väldigt skarp och frisk smak och är väldigt nyttig. Finns både färsk och torkad, men då skiljer sig smaken ganska mycket. Skalet ska vara ljusbrunt, kännas hårt och skäras bort innan användning. Färsk ingefära ska förvaras svalt och helst i en plastpåse, då kan den hålla i upp till 3 månader.


Koriander
Vanlig i asiatiska rätter och är god i grytor. Finns som hela frön eller mald.


Kryddnejlika
Kryddnejlikorna är torkade blomknopparna från nejliketrädet som har en söt och tydlig smak. Används i hela världen i kött, som smaksättning i ris och i Sverige är det en vanlig julkrydda.


Spiskummin
Kryddan används mycket i Asien, Nordafrika, Latinamerika och även runt medelhavet. Gott till lamm, tacos, kyckling och i grytor.

This entry was posted in Matkunskap. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>