Vanilj

Vanilj är en orkidéväxt som klättrar på träd, oftast kakaoträd. När växten blir tre år slår det ut gulvit-grönvita trumpetblommor som vissnar efter några timmar. Därefter kommer frukterna som är själva vaniljsträngarna en månad efter blommornas pollinering.

Fem månader senare är dem mogna och redo att skördas. Därefter genomgår strängarna ett halvårs behandlig med svettning i ylletyg på nätterna och antingen soltorkning eller ugnstorkning på dagarna. Färdigbehandlade vaniljsträngar är mörkbruna, glansiga och väger 7-8 gram.





Vanilj används inte bara i bakverk utan även i desserter, glass, mat och drycker som te, kaffe och drinkar.
Står det vanilj på förpackningen är det äkta vara, vilket man både kan smaka och se på pulvret som har svarta små prickar.
Vanillin är däremot syntetiskt framtagen och helt vit.
Bland kockar och konditorer är det vanligt med hela vaniljstänger.
Vanilj som puder på burk med hela frön eller utblandad med socker eller stärkelse är vanligast, men finns även som flytande extrakt.

Vaniljdoften påstås öka koncentrationen, framkalla glädjekänslor, värka lugnande och fungera som afrodisiakum.

Förvara vaniljstänger svalt och mörkt i en tätförsluten förpackning. Icke vakuumförpackade vaniljsträngar bör luftas någon gång i veckan genom att man låter förpackningen står öppen en stund.


Smaksätt vodka med vanilj:

50 cl vodka

1 st vaniljstång

1 msk florsocker


Skär vaniljstången på längden och lägg ner i flaskan med vodkan.
Låt den stå och drag 1-2 veckor, vänd flaskan upp och ner några gånger var dag.
Provsmaka efter 1 vecka gått, om det börjar smaka lite beskt så sila av vaniljen direkt.
Tillsätt sedan florsocker och låt falskan stå i ytterligare 2 veckor. Servera den kall!

This entry was posted in Matkunskap. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>