Ugnspannkaka med räkstuvning

Klassiska ugnspannkakan är ett utmärkt middagsalternativ. Detta enkla recept på ugnspannkaka med räkstuvning ger en mäktigare ugnspannkaka som dessutom är smaksatt med dill. Gratinera gärna med västerbottenost eller annan smakrik ost då det passar väldigt bra till räkstuvningen.

Receptet:

4 portioner

ugn: 225 grader

ugnspannkaka:

6 st ägg

3 dl mjölk

1 dl grädde

1 1/2 dl vetemjöl

1 msk dill

1 1/2 tsk salt

svart peppar

ev. 1 dl västerbottenost


stuvning:

1 msk smör

2 msk vetemjöl

1 dl mjölk

2 dl cream fraiche

1 msk hummerfond

salt

200 g räkor

Vispa ägg med mjölk och grädde, gärna med elvisp på låg hastighet i 2 minuter. Det gör smeten fluffig och lätt.
Rör ner vetemjöl och tillsätt dill, salt och svart peppar. Vispa 1 minut till.
Smörj en ugnsform och häll ner smeten.
Toppa ev. med riven västerbottenost. Ställ i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Värm upp smör i en kastrull och vispa ner mjölet. Häll i mjölk och låt koka upp på svag värme under omrörning.
Vispa ner cream fraiche och sedan hummerfonden. Låt den småputtra i några minuter, rör om så stuvningen inte bränns vid.
Smaka av med lite salt och rör ner räkorna, ta av från spisen och låt stå i ca 1 minut. Servera stuvningen med ugnspannkakan.

This entry was posted in Fisk & Skaldjur, Matpannkaka, Recept and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ugnspannkaka med räkstuvning

  1. LisaFW says:

    En klassiker (fast i din version). Min mormor brukade göra något liknande. Ser ursmarrigt ut!

  2. Ankis mor gjorde oxå något liknande för många herrans år sen, hade alldeles glömt bort detta. Så kul att bli påmind, det behöver man ibland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>