Ugnsbakad lax med pesto- och parmesantäcke

Smakrik laxrätt med pesto och parmesan som ett täcke ovanpå den ugnsbakade laxfilén. Till fisken passar en fräsch och lätt syrlig sallad på rödkål, morot, spenat och lök alldeles utmärkt till.

Recept på ugnsbakad lax:

ugn: 175 grader/200 grader

2 st laxfiléer

salt

4 msk pesto

ca 1 dl riven parmesanost

sallad:

1/2 st litet rödkålshuvud

1/2 st gul lök

1 st stor morot

en näve babyspenat

svartpeppar

olivolja

vitvinsvinäger

1 msk persilja

Lägg laxen i en smord ugnsform med skinnsidan ner. Salta lätt.
Sätt in i ugnen ca 10 minuter.
Ta ut laxen, höj ugnsvärmen till 200 grader och bred på 2 msk pesto på varje laxfilé. Riv parmesanost och strö över. Ställ tillbaka i ugnen ca 10 minuter till.

Strimla rödkålen fint och skiva löken tunt. Skala och riv moroten.
Blanda med babyspenat och tillsätt lite svartpeppar, olivolja och en skvätt vitvinsvinäger. Tillsätt finhackad persilja och landa väl. Låt stå, gärna någon timme övertäckt med plastfolie i kylen. Smaka av och tillsätt ev. mer vinäger.

This entry was posted in Fisk & Skaldjur, Grönsakstillbehör, Recept, Sallader and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Ugnsbakad lax med pesto- och parmesantäcke

  1. melker says:

    Med både parmesan och pesto på laxen behövs det inget salt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>