Torkade äpplen – Äppelringar

Att torka äpplen själv är busenkelt och dessutom väldigt gott att ha till hands när man blir småsugen på snacks!
Ät äppel-snacksen som mellanmål, bryt några ringar och blanda ner i müslin eller strö över yoghurten.

Man kan torka alla rotfrukter på detta vis och äta istället för chisp.
Exempel på rotfrukter att torka är morot, rödbeta, palsernacka, sellerirot. Skala och skär rotfrukterna lika tunt och blanda med lite olja och salt. Torka i ugnen 20-40 minuter i 150 grader.

Recept på torkade äpplen:

ugn: 75 grader

Du behöver: några goda äpplen

Kärna ur äpplena och skala dem (valfritt). Skär ca 1-3 mm tunna ringar, enklast blir det om man använder en mandolin. Ju tunnare ringar, ju mer “chips-aktiga” blir dem.
Sprid ut skivorna på bakplåtspappersklädda ugnsplåtar och se till att skivorna inte ligger omlott.
Torka i ugnen tills äppleringarna blir torra och krispiga, det tar några timmar (ca 5 h).
Låt ugnsluckan stå på glänt så att fukten släpps ut. Lägg en grytlapp eller vikt kökshandduk i öppningen, så hålls luckan öppen.
Ta ut äppleringarna från ugnen och låt kallna. Förvara i en glasburk eller plastlåda.

Brödpåse Ängel

Servera bröder snygg i tygpåse i halvlinne. Eller förvara frukt, örter eller annat i den.

Påshållare 

Vad gör man med alla överblivna påsar från matbutikerna? Jo, man förvarar påsarna i denna praktiska påshållare! Finns i flera olika färger.

Skål Glimma

Stor rosa skål i keramik som är fin att ställa fram på bordet med frukt eller hembakade kakor.

 

 

This entry was posted in Kalas, Recept, Snacks and tagged . Bookmark the permalink.

17 Responses to Torkade äpplen – Äppelringar

  1. Perfekt! Jag har massor med äpplen i trädgården och det här skulle stilla sötsuget som brukar komma på kvällen och säkert mumsigt att slänga ner i muslin också! Det här ska läggas på minnet.

  2. Mia says:

    Hej
    Ska plåten vara i mitten eller längst ner?

    • foodelicious says:

      På 75 grader kan plåten absolut stå i mitten. Höjer du däremot temperaturen kan du flytta ner den lite.

  3. Hanna says:

    Heej!
    Bra tips! Tänkte bara höra, fungerar det att ha mer än en plåt i ugnen samtidigt? :)

    • foodelicious says:

      Hej! Det kan funka med tanke på den låga temperaturen. Jag rekommenderar att du byter plats på plåtarna efter ca halva tiden. Lycka till! :)

  4. Pingback: Hemmagjord müsli med hemmatorkade äpplen | Linda Tjälldén

  5. Pingback: Bästa recepten med äpple – Skördetid kräver sina äppelrecept

  6. Göran Bengtsson says:

    Jag har för första gången torkat äpplen. Använde ugnens 2 braspannor med papper och de 2 gallren utan papper. Fyllde alla fyra och in i varmluftsugnen på en gång 150 grader. På gallren torkade skivorna först (självklart) och jag har massor med “Godis”.

    • Göran Bengtsson says:

      Rättelse
      75 grader inte 150

    • foodelicious says:

      Så roligt! Hälsosamt och gott godis :-)

  7. Marie says:

    Hej jag undrade bara ungefär hur länge de torkade äppelringarna håller sig innan de blir dåliga? :)

    • foodelicious says:

      Torkad frukt håller väldigt länge om det är ordentligt torkat och förvaras på rätt sätt. Det vill säga i en lufttät burk t ex, på en sval plats. Fukt bidrar till att bakterier kan bildas, så förvara äppelringarna torrt och svalt.
      Då kan de hålla upp till ett år. Lycka till :-)

  8. Lotta Boström says:

    Hej.
    Jag vet att det är lätt att torka äpplen men har alltid köpt färdiga. Men nu har jag stött på patrull. Nu finns inga sådana mjuka äppelringar jag brukade köpa, enbart en tunn sort, som chips, men det är inte det jag vill ha. Undrar om Du eller någon annan vet var man kan köpa den “gamla” sorten?
    Lotta

  9. Pingback: Släpp alla måsten och brodera en stund istället! | Östenssons blogg

  10. Fredrik says:

    Hur länge håller torkade äpplen ?
    Finns det en period som de bör vara uppätna eller finns det i princip ingen gräns för hur länge man kan förvara dem (nästan iaf) ?

    Tack

  11. Fredrik says:

    Ah, såg nu att du svarat på detta. Glöm det :D

  12. Anna Märta Karlsson says:

    Hej! Torkade äppelringar i ugnen och lade grytlappar emellan så inte luckan skulle vara stängd, sista gången jag kollade äpplena kom tydligen grylapparna mot de övre värmeslingorna, som tur va satt jag i köket när grytlapparna fattade eld. Bara en varning vad som kan hända.men äpplena blev bra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>