Tomat

Tomaten kommer ursprungligen från Peru och innehåller den kraftigt antioxiderande färgämnet lykopen. Det är just lykopenet som gör att tomaten är röd.
I studier har det visat att exempelvis kokt tomatsås ger en högre åtkomst av lykopen än färska tomater.





Det finns även gula tomater och dessa kan ätas av allergiker eftersom det är det röda färgämnet som dem inte tål.
Bifftomater, plommontomater, körsbärstomater och kvisttomater är några olika tomatsorter som används i olika maträtter, t.ex. sallad, tomatsås, soppa och ketchup.


Tomaten innehåller mängder av nyttiga näringsämnen:
järn, magnesium, kalium, mangan och vitamin C, B1, B2, B3, B5, E och K.

This entry was posted in Matkunskap. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>