Termometer i ugnen

Det kan underlätta att använda sig av stektermometer vid tillagning av kött i ugnen.  Stick in termometern i köttets tjockaste del, inte i närheten av ett ben.

Tänk på att anpassa tiden efter köttslag, tjocklek och vilket resultat du vill uppnå. Griskött och kyckling ska alltid vara genomstekt.

Fisk
Innertemperatur: 52-55 grader

Nötkött
Ugn: 125-175 grader, 1-1 1/2 timme/kilo
Innertemperatur: Blodig 57 grader, rosa 65 grader, genomstekt 70-75 grader

Rostbiff
Innertemperatur: 55-65 grader

Griskött/skinka
Ugn: 175 grader, 1-2 timmar/kilo
Innertemperatur: 75-80 grader
Köttet ska vara genomstekt men inte mer för att saftigheten i köttet ska vara kvar.

Griskött med svål
Ugn: 175 grader, 1 1/2 timme/kilo
Innertemperatur: 75-85 grader

Lamm
Ugn: 175 grader, 1-1 1/2 timme/kilo
Innertemperatur: Rosa 65 grader, genomstekt 70-75 grader

Kyckling
Innertemperatur: Hel kyckling 85 grader, kycklingfilé 70-75 grader, kycklinglår-/klubba 80 grader

Kalkon
Innertemperatur: 80-85 grader

This entry was posted in Tips i köket. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>