Tårta med jordgubbsmousse och choklad

Godast blir det med hembakad tårtbotten och egen mousse. Denna tårta är i fylld med ett tjockt lager jordgubbsmousse och täckt med chokladganache som får alla chokladälskare att slicka upp varje liten bit! Den tar tid att göra men är så fantastiskt god att det är värt arbetet.

Du kan baka tårtbotten dagen innan och även förberedda moussen och ganachen i förväg och sedan dekorera den samma dag.








Receptet:

tårtbotten:

4 st ägg

2 1/2 dl socker

1 msk rivet citronskal

2 dl vetemjöl

3/4 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk äkta vaniljpulver

3 msk hett vatten


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant.
Vispa ägg, socker och citronskal till en fluffig smet i en stor bunke.
Koka upp lite vatten i vattenkokare eller värm ordentligt i mikron.

Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljpulver i en skål. Vänd försiktigt ner mjölblandningen lite åt gången i äggsmeten. När all smeten är väl blandad tillsätter du varmt vatten, rör runt lite lätt och häller upp allt i formen.
Ställ den i ugnens nedre del, grädda i ca 40 minuter.

Låt svalna innan du tar ut den ur formen. Dela den i mitten med vass kniv och jämna ev. ut överdelen.


jordgubbsmousse:

5 st gelatinblad

3 st äggulor

2 dl florsocker

6 dl vispgrädde

500 g jordgubbar

röd hushållsfärg


Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter.
Vispa äggulor med florsocker. Vispa grädden hårt i en bunke.
Mixa jordgubbarna med stavmixer till puré och häll över hälften i en kastrull.
Krama ur gelatinbladen ordentligt och lägg ner i en kastrull, värm upp det under omrörning tills dem smält.

Häll tillbaka den uppvärmda jordgubbspurén i bunken och vänd ner dem vispade äggulorna. Tillsätt grädden försiktigt och rör om. Droppa ner lite röd hushållsfärg och blanda till en jämn smet.

Häll upp smeten i en samma form som du använde till tårtbotten, så moussen får samma storlek.
Ställ formen i frysen i ca 3 timmar.

2 dl lemoncurd, hemlagad eller köpt


chokladganache:

150 g mörk choklad

1 dl vispgrädde

30 g smör


Mät upp smöret och låt det ligga framme i rumstemperatur. Häll grädden i en djup kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner i kastrullen. Värm under omrörning till chokladen smälter helt. Ta av kastrullen från spisen och rör ner smöret, rör om tills allt är smält.
Låt svalna och ställ sedan i kylen över natten.


Gör så här:

Lägg ett bakplåtspapper under tårtunderdelen och bred på ett lager lemoncurd. Ta jordgubbsmoussen ur sin form och lägg den ovanpå. Jämna ut ev. utstickande kanter med en vass kniv.

Bred sedan på resten av lemoncurden på undersidan av tårtbottens lock och lägg den ovanpå moussen.

(Då har du allstå =tårtbotten – lemoncurd – jordgubbsmousse – lemoncurd – tårtbotten)

Täck sedan hela tårtan med chockladganachen.
Avsluta med att dekorera tårtan med skivade jordgubbar och maräng eller vispad grädde som du spritsar ut.

This entry was posted in Recept, Tårtor and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Tårta med jordgubbsmousse och choklad

  1. Pingback: Tårta med hallonmousse och choklad | Gradinskan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>