Surdegsbröd med valnötter

Perfekt att bryta och servera till grytor och soppor! Eller skiva och äta med en god ost till.

Receptet:

2 st limpor

Ugn: 220 grader

25 g jäst

5  dl ljummet vatten (37 grader)

2 dl surdeg

2 msk ljus sirap

1 msk rapsolja

2 dl rågmjöl

10-12 dl vetemjöl special

100 g  valnötter

Blanda ut jästen i vattnet och surdegen. Rör ner sirap, rapsolja och mjöl.
Arbeta degen i ca 7 minuter i maskin på medelhastighet. Tillsätt saltet och fortsätt att arbeta degen i ca 5 minuter till på högre hastighet. Degen ska vara smidig och lätt klibbig.

Grovhacka valnötterna och blanda snabbt in dem i degen.
Låt jäsa under duk i 30 minuter. Ta ut degen på ett mjölat bord och dela i två lika stora delar.
Forma till två limpor och lägg dem på en ungsbricka med bakplåtspapper. Täck över med duk och låt jäsa i ytterliggare ca 1 timme.
Grädda limporna i ca 35 minuter i ugnens nedre del.

This entry was posted in Bröd/Matbröd, Recept and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>