Squashplättar med köttbullar i tomatsås

Squashplättar gjorda med bland annat morot, persilja och smulad fetaost. Till dessa små köttbullar i smakrik enkel tomatsås.

Till denna rätt är fetaoströra väldigt gott! Rör ihop fetaost med lite cream fraiche, pressad vitlök och lite salt.

Receptet:

squashplättar:

ca 8 st plättar

1 st squash

2 st morötter

1 dl mjöl

chilikrydda

2 msk persilja, hackad

salt och peppar

3 st ägg

100 g fetaost

2 msk olja

Skölj och riv squashen grovt. Skala och riv morötterna. Blanda ner mjöl, chilikrydda, persilja, salt och peppar. Smula ner fetaost och rör ihop allt med äggen.
Värm en stor panna med olja och klicka ut squashröran och platta ut den lite, ca 2-3 st plättar åt gången.
Stek dem gyllenbruna, ca 3-4 minuter per sida så att ägget stannar innan du vänder plättarna.

köttbullar:

350 g köttfärs

1/2 st gul lök

2 st vitlöksklyftor

1 msk persilja

2 msk mjöl

1 st ägg

salt och peppar

Finhacka lök och persilja. Pressa vitlök och blanda allt med köttfärs, mjöl, ägg, salt och peppar. Rulla till små bollar, ungefär samma storlek som en valnöt i skal.

tomatsås:

500 g passerade tomater

1/2 st lök

2 st tomater

1 tsk socker

salt och peppar

1/2 msk olja + mer till att fräsa lök i

Hacka löken och fräs den genomskinlig i lite olja. Sänk värmen och häll ner passerade tomater. Grovhacka tomaterna och lägg ner i såsen. Tillsätt socker, salt och peppar.
Lägg ner köttbullarna i såsen och låt puttra försiktigt under lock i ca 20 minuter. Smaka av såsen och tillsätt ev. mer salt och peppar.

This entry was posted in Köttfärs, Recept, Såser & Röror and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>