Smörgås med whiskygravad lax

Lax gravad med whisky har en annorlunda karaktär och är mer aromatisk och smakrik. Det är inte alls svårt att grava lax med whisky och man behöver endast 1/2 dl.
Se även recept på gravad lax med rosépeppar och recept på vanlig gravad lax.

En smörgås med denna goda gravade laxen är lite lyxigare och blir fantastiskt god tillsammans med rödlök, ruccola och citronmajonnäs.

Recept på whiskygravad lax:

1/2 st laxfilé med skinn (ca 0,8 kg)

1/2 dl salt

3/4 dl socker

2 msk rosépeppar

1/2 tsk vitpeppar

1/2 dl whisky

Blanda salt och socker i en skål. Krossa rosépeppar i en mortel eller för.
Häll hälften av blandningen i botten av en form.
Lägg delarna med skinnsidan ner ovanpå kryddblandningen och pressa lite så den fastnar.
Häll resten av blandningen på ovansidan och gnid sedan in den ordentligt runt hela fisken.
Låt den ligga i ca 10 minuter tills salt- och sockerblandningen smält in.
Häll whiskyn i fryspåse, lägg i laxen och pressa ut luften, förslut väl. Ta gärna en till påse, så det inte ev. läcker ut vätska. Lägg på tallrik eller fat så du inte ev. kladdar ner kylskåpshyllan.
Grava laxen i 2 dygn, vänd den 4-5 ggr under tiden.
När gravningen är klar, skrapa bort kryddorna och skär upp i tunna skivor.

Laxen håller 1-2 veckor i kylen, skär bara upp det som ska ätas per gång så håller den bättre.
Man kan även frysa laxen och då håller den 3-6 månader i frysen (tänk på att inte frysa den innan gravning då).


smörgåsen:

2 portioner

4 skivor polarbröd

smör

2 st halvhårdkokta ägg

rödlök

ruccola

gurka

majonnäs

citron

whiskygravad lax

Bre smör på brödskivorna. Lägg på ruccola, skivad lax, skivad gurka och rödlök. Dela de kokta äggen i halvor och lägg en ägghalva på varje smörgås.
Rör ihop majonnäs med lite citronsaft och klicka ut på smörgåsen.

This entry was posted in Recept, Smörgåsar and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Smörgås med whiskygravad lax

  1. Rossanna says:

    Hej fina hoppas att du har haft det trevlig under ledigheterna. Jag har bytt lite inrikning på bloggen och hoppas att du kommer att gilla den. Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>