Schalottenlök



Schalottenlöken anses vara den finaste av alla löksorter och har en något mildare aromatisk smak än gul lök. Utseendemässigt är den mindre än vanlig lök och har en något mer avlång form. På insidan är den delad i klyftor.

Schalottenlök används på samma sätt som gul och röd lök i både matlagningen, som grönsak eller som krydda. Den kan med fördel användas i mat där löken inte ska dominera och ersätts den med vanlig gul lök ska man tänka på att dra ner på mängden.
Det är också gott att ha i dem hela i grytor, då dem är små.



Schalottenlöken är i säsong året runt, odlas på några enstaka platser i Sverige och transporteras mycket från bl.a. Frankrike och Holland.
Den ska förvaras torrt och svalt, då har den en hållbarhet på upp mot flera månader.

This entry was posted in Matkunskap. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>