Saltsillen är väldigt god och en riktig delikatess. Genom att panera saltsillfilén i grahamsmjöl får den en knaprig yta och passar perfekt på smörgåsen.
Stek den inte för länge, annars går den lätt sönder.
Lime aiolin ger en bra balans till sältan från fisken och svamröran är ett krämigt tillbehör som är gott till.
Recept på saltsillsmörgås:
4 bitar saltsillfilé
grahamsmjöl
1 ägg
svartpeppar
rapsolja
2 skivor mörkt bröd
babyspenat
1/2 st gul lök
ev. smör
svampröra:
100 g svamp
1/2 dl grädde
1/2 dl creme fraiche
salt och peppar
2 tsk persilja
lime aioli:
ca 1/2 dl majonnäs
1/2-1 st lime
Vattna ur saltsillen enligt förpackningen. Peppra sillfilén. Doppa den i vispat ägg och sedan i grahamsmjölet. Stek sillfiléerna i rapsolja ca 2 minuter per sida.
Rosta brödet och bre ev. på lite smör, lägg på spenat, sillfilén och skivad lök. Rör ihop majonnäs med limesaft och servera vid sidan om smörgåsen.
Skiva svampen tunt och stek i stekpannan. När den fått lite färg, tillsätt grädde, creme fraiche och persilja. Låt koka upp och tjockna. Smaka av med salt och peppar.