Saltsillsmörgås med aioli och svampröra

Saltsillen är väldigt god och en riktig delikatess. Genom att panera saltsillfilén i grahamsmjöl får den en knaprig yta och passar perfekt på smörgåsen.
Stek den inte för länge, annars går den lätt sönder.
Lime aiolin ger en bra balans till sältan från fisken och svamröran är ett krämigt tillbehör som är gott till.

Recept på saltsillsmörgås:

4 bitar saltsillfilé

grahamsmjöl

1 ägg

svartpeppar

rapsolja

2 skivor mörkt bröd

babyspenat

1/2 st gul lök

ev. smör

svampröra:

100 g svamp

1/2 dl grädde

1/2 dl creme fraiche

salt och peppar

2 tsk persilja

lime aioli:

ca 1/2 dl majonnäs

1/2-1 st lime

Vattna ur saltsillen enligt förpackningen. Peppra sillfilén. Doppa den i vispat ägg och sedan i grahamsmjölet. Stek sillfiléerna i rapsolja ca 2 minuter per sida.
Rosta brödet och bre ev. på lite smör, lägg på spenat, sillfilén och skivad lök. Rör ihop majonnäs med limesaft och servera vid sidan om smörgåsen.

Skiva svampen tunt och stek i stekpannan. När den fått lite färg, tillsätt grädde, creme fraiche och persilja. Låt koka upp och tjockna. Smaka av med salt och peppar.

This entry was posted in Fisk & Skaldjur, Recept, Smörgåsar and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>