Ris & Ris

Arborioris
Det klassiska risottoriset av den rundkorniga sorten. Att det är så krämigt och smakrikt beror på att det i kokt skick avsöndrar stärkelse.


Avorioris
Rundkornigt ris som behandlats med ånga. Passar bra till risotto.


Basmatiris
Vitt, långkornigt ris med lite nötaktig smak. Klibbar inte ihop. Bra till kryddstark mat, t ex indisk.





Jasminris
Vitt ris som luktar gott och är mjukt och klibbigt i konsistensen. Serveras ofta till asiatisk mat.


Råris
Opolerat ris som innehåller mycket fibrer. Har kraftigare smak och blir klibbigare än andra rissorter.


Vildris
Är egentligen inte ett ris, utan ingår i familjen gräs. Vildriset blötläggs i 3-4 timmar innan det kokas i 20-25 minuter. Kornen är rik på vitaminer, mineraler och kostfiber.


Alternativ?

Couscous är ett gryn som är gjort på durumvetemjöl.
Grynen är oftast ångkokta och sedan torkade. Detta gör att den går snabbt att tillaga. Kan med fördel användas som alternativ till pasta och potatis, i soppor, grytor och i sallader.


Bulgur härstammar från mellanöstern och är ett durumvete som förkokats, torkats och krossats. Passar utmärkt i även i sallader, grytor och som fyllning.

This entry was posted in Matkunskap. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>