Rosépeppar lax med citronsås

Rosépeppar ger laxen en kryddig, lite söt och väldigt delikat smak.
Den väldigt goda citronsåsen är enkel att göra och tar ca 10 minuter. Härliga smaker i en varm citronsås med dill.

Servera gärna potatis till. Här har potatisen kokats med skalet på och sedan stekts i lite rapsolja för att få en knaprig yta.
Tips: koka potatisen kvällen innan för att spara tid.

Recept på rosépepparlax:

ugn: 200 grader

2 st laxfiléer

ca 10-15 st rosépeppar

gourmetsalt

ev. citronsaft

Lägg laxfilén med skinnsidan ner i en ugnsform. Krossa rosépepparkornen i handen och smula ut över fisken. Strö över gourmetsalt låt stå i ca 10 minuter.
Ställ fisken i mitten av ugnen och baka i ca 15 minuter. Pressa ev. lite citronsaft över fisken innan servering.

citronsås:

1 msk smör

1 1/2 msk mjöl

2 dl vispgrädde (eller matgrädde)

1/2 dl creme fraiche

1/2 st fiskbuljongtärning

1/2 st citron, skalet och saft

salt

vitpeppar

ca 2 msk dill

Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Det kommer bli tjockt direkt.
Vispa ner grädde och creme fraiche, vispa tills det inte finns klumpar. Koka såsen på svag värme. Tillsätt fiskbuljongtärningen.
Riv skalet från en halv citron och pressa ut saften, vispa ner i såsen.
Låt den småputtra sakta i några minuter. Smaka av med salt och lite vitpeppar. Rör ner dill.

This entry was posted in Finmiddag, Fisk & Skaldjur, Påsk, Recept, Såser & Röror and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Rosépeppar lax med citronsås

  1. Lax är ju så fantastiskt gott skulle äta det minst 3 ggr i veckan om jag fick…men mina ungdomar skulle nog inte vara lika förtjusta ;)
    Såsen låter guda god! =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>