Räkpaj

En härlig paj som är perfekt som huvudrätt tillsammans med en fräsch sallad till.

Osten i denna paj är den goda Morfars Gästspel, dillkryddat brännvinsost. Är väldigt god till skaldjur och kallbuffé men passar även utmärkt i räkpajen.








Receptet:

ugn: 175 grader


pajskal:

2 dl vetemjöl

1 dl durumvete

125 g smör

1 st ägg

en nypa salt


fyllning:

300 g räkor

3 st ägg

150 g purjolök

1 dl creme fraiche


stanning:

2 st ägg

1 dl grädde

salt och peppar

riven ost, dillkryddat brännvinsost


Blanda båda vetemjölssorterna med salt och dela smöret i små bitar. Nyp ihop snabbt och tillsätt ägget. Rör till en deg och kavla ut.
Smörj en pajform med lite smör och tryck ner pajdegen i formen. Klipp bort eventuella kanter som hänger över. Nagga degen med gaffel och ställ i kylskåpet i 30 minuter.
Förgrädda pajskalet i ugnen i 8 minuter.

Tina räkorna om dem är frysta, låt rinna av helt.
Hårdkoka ägg och lägg i iskallt vatten tills dem svalnat.  Hacka äggen och purjolöken (väl sköljd från grus) och blanda med räkorna.
Rör ner creme fraiche, salta och peppra.

Vispa ihop alla ingredienser till stanningen, utom osten.
Fyll pajskalet med fyllningen och häll stanningen över. Hyvla eller riv osten och toppa pajen med ett lager.
Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter.

This entry was posted in Buffémat, Fisk & Skaldjur, Matpajer, Midsommar, Påsk, Recept and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Räkpaj

  1. Stina says:

    Får definitivt testa denna ikväll till mig och maken som älskar paj…och räkor :-)

    Måste även säga att jag gillar din hemsida. Den är inbjudande och trevlig! Fortsätt så :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>