Rabarber

I kina odlades rabarbern för 3000 år sedan men kom inte till Sverige förrän på 1800-talet. Plantan kan bli upp till 2 meter, har stora blad, tjocka stjälkar och små vita blommor.
Rabarbern ska tvättas innan användning och gärna skalas så man slipper det trådiga skalet.

Rabarber används oftast i efterrätter, pajer, sylt, marmelad, till saft eller kokas till kräm.
Eftersom rabarber är väldigt sur behövs socker vid tillagning.

Nyskördade rabarberstjälkar kan förvaras 5-6 dagar i platspåse i kylskåp men även gärna i frysen, skuren i mindre bitar.
Den är rik på fosfor, kalium, kalcium och vitamin C.


Gör en sallad med rabarber:

Skala och skiva rabarbern i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg den i en skål och rör ner socker, 2-4 msk beroende på mängden rabarber.
Häll över i en glasburk och förslut locket.
Låt rabarbern stå och drag i kylskåpet över natten. Dagen efter gör du en sallad efter smak och blandar ner rabarber skivorna.


Exempel på salladsingredienser:

salladsblad eller babyspenat

gurka

avokado

gräslök

rabarber


Fler rabarber-recept:

Rabarber & Pekannöts muffins

Äpple och rabarber paj

Rabarbermarmelad med vaniljsmak

This entry was posted in Matkunskap. Bookmark the permalink.

One Response to Rabarber

  1. Kul läsning om rabarber, har aldrig provat att använda dom i sallad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>