Planering inför Fest eller Middag

Hemligheten bakom en lyckad fest eller middag är förberedelserna. Som värdinna ska du inte bara stå i köket och servera maten utan umgås med gästerna och ha kul.
Här kommer några bra tips för en både enklare och roligare bjudning.

1 vecka innan

Börja med att ca en vecka innan tillställningen att sätta dig ner i lugn och ro för att planera allt. Det underlättar mycket att skriva ner vad som ska göras och sedan bocka av på listan efter hand. Det tar bort eventuell stress att man ska glömma bort något eller inte hinna med någonting.

När du ska skapa menyn för kvällen börja med att tänka ut ett tema. Du kan utgå från exempelvis en färg, en stil eller få inspiration från en viss kultur, t ex Tapas, Medelhavet, Tex Mex, Amerikanskt eller husmanskost.

Välj recept du redan testat tidigare, det kan vara ganska riskabelt att ge sig på maträtter du inte vet resultatet av.

Skriv sedan ner menyn i detalj. Ska du ha en trerättersmiddag så skriv vad du ska bjuda på till förrätt, huvudrätt, efterrätt. Glöm inte bort garneringen, t ex dill, persilja, citron. Det får maten att se vacker och elegant ut.

Planera vilken dryck som ska serveras till dina rätter. Glöm inte bort några alternativ till barnen och till vuxna som inte dricker alkohol.

Skriv sedan en inköpslista efter menyn. Vilka råvaror ingår i rätterna, hur mycket av varje? Räkna ut efter hand. På så sätt missar du inga ingredienser.

Fundera även på om du behöver rekvisita så som servetter, duk, ljus, blommor mm. Skriv med på inköpslistan.

2 dagar innan

Nästa steg är att planerar dem närmsta dagarna innan tillställningen.

Vissa maträtter kan förberedas i förväg, kanske även efterrätten? Planera in detta i ditt schema som ”att göra dagen innan”.

Då kan man även fundera på om något kött ska marineras över natten, om något ska tinas upp i kylen, dryck ska läggas på kylning osv.

Har du is i frysen? Om inte så är det bra att fixa detta redan dagen innan.

1 dag innan

Städa inte samma dag som du väntar gäster, utan försök att ta det dagen innan. Kör eventuellt en runda med dammsugaren eller dammtrasan samma dag vid behov men lämna den allmänna städningen och undanplockningen till dagen innan. Du ska ju ha energi över till hela kvällen!

Fräscha upp badrummet med gästhanddukar, doftfräschare och kanske även lite ljus.

Kommer det barn? Har dem roligt blir tillställningen mycket trevligare. Plocka fram spel, filmer, ritmaterial osv.

Rensa i hallen och se till att det finns tillräckligt med galgar eller krokar för gästerna att hänga sina jackor på. Ha skohornet synligt, det underlättar.

Förbered eventuell musik som ska spelas i bakgrunden.

Samma dag

Duka bordet på morgonen så du har det klart. Checka glas, porslin och bestick.

Börja med den maten som tar längst tid att laga eller sådant som kan göras några timmar innan för att sedan plastas in och stå i kylen.

Glöm inte bort dig själv! Avsätt minst en halvtimme för att fräscha upp dig själv innan gästerna kommer. Och var inte vrålhungrig när gästerna kommer, ät något litet innan för det kan dröja innan du själv får mat.

Bjud gästerna på en välkomstdrink. Det underhåller dem och får dem att slappna av lite.

This entry was posted in Tema & Bjudningar. Bookmark the permalink.

2 Responses to Planering inför Fest eller Middag

  1. Pingback: En stämningsfull juletid | foodelicious.se

  2. Pingback: Planeringsdags! | Johannes Eriksson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>