Pizza

Pizza är en maträtt bestående av ett runt, platt bröd med fyllning som gratinerats i ugn.
Degen till en pizza kan göras på mjöl, vatten, jäst, matolja och salt. Degen formas till en platt och tunn rund form, täcks med tomatsås, ost och eventuellt andra ingredienser innan den gräddas en kort stund på hög värme i ugnen.

Förutom den obligatoriska tomatsåsen och osten så innehåller pizzor ofta örter som basilika eller vanligtvis oregano samt olika kombinationer av kött, fisk, fågel, skaldjur, grönsaker, svamp och vissa frukter.
Osten man använder till pizzor är oftast antigen en gulost eller mozzarellaost.

Det är har alltid varit väldigt omdiskuterat varifrån pizzan egentligen kommer, men många håller i alla fall med om att det ingår i det italienska köket och att pizza har sitt ursprung Neapel.
Pizza har blivit mycket populär i många delar av världen. En restaurang som främst serverar pizzor och har pizza som en framträdande roll på sin meny brukar kallas för pizzeria.

I framförallt USA är pizza omåttligt populärt och är mångas favoritmål för dagen då det är en för många snabb och smakrik måltid.
Dem amerikanska populära pizza-kedjorna Domino´s Pizza och, för oss svenskar kända, Pizza Hut serverar pizza efter den amerikanska tolkningen och deras egen modell, panpizza, med tjock botten.
I Italien finns, förutom den vanliga tallriksstora runda varianten, bl.a. minipizza som kallas pizzetta, och fyrkantiga rutor urskurna ur en jättepizza.

Pizza har en lång och väl debatterad historia där åsikterna om pizzans härkomst skiljer enormt och än idag är man osäker på dess enda och riktiga ursprung.
En gammal historia om pizza Margherita och dess ursprung är det dock många som väljer att tro på. För att hedra Italiens drottning Margherita skapade kocken Raffaele Esposito i juni 1889 “Pizza Margherita”. Det var en pizza garnerad med tomater, mozzarella och basilika, som skulle representera färgerna i Italiens flagga.

På Foodelicious.se kan du hitta två goda recept på hemmabakad pizza, en smakrik pepperonipizza och en med god pizza med kalkon, lök och tomat.

Följande pizzor är ganska vanliga på pizzerior i Sverige. En del av dessa pizzor kan man även hitta i Italien, men kanske inte med exakt samma ingredienser.

 • Margherita är en enkel pizza bestående av tomatsås och mozzarella.
 • Vesuvio är en klassisk pizza med tomat, ost och skinka.
 • Calzone räknas i det italienska köket som en egen maträtt, skild från pizzan. Den skiljer sig från övriga klassiska pizzor eftersom att den är inbakad. Vanligaste fyllningen i en calzone är tomat, ost och skinka.
 • Capricciosa är en väldigt populär och klassisk pizza med tomatsås, ost, skinka och svamp (champinjoner) och går i princip att hitta på varje pizzerias meny.
 • Hawaii är en pizza vars huvudingredienser är skinka, ananas och ost.
 • Quattro stagioni betyder “fyra årstider” och denna variant består praktiskt taget alltid av tomat, ost och ytterligare fyra ingredienser, som var och en täcker en fjärdedel av pizzan. De fyra ingredienserna är oftast champinjoner, skinka, musslor och räkor. Mitten på en Quattro stagioni brukar man lägga en bit av en kronärtskocka.
 • Quattro formaggi pizza med fyra sorters ost.
 • Vegetariana är en pizza helt utan kött, och täcks med de flesta grönsaker som pizzerian har tillgängliga. En del pizzerior har t.o.m. flera olika vegetariska pizzavarianter.
 • Kebabpizza innehåller oftast tomatsås, ost, lök, färska tomater, fefferoni samt kebabkött plus två olika såser en vit mild och en röd stark. Såserna består av yoghurt med olika kryddor och ibland färska örter. I takt med att kebab blev populärt som snabbmat började man även att kombinera kebabkött med pizzan, därav Kebabpizza.
 • Oxfilépizza är en pizza med strimlad oxfilé och bl.a. bearnaisesås. Ibland förekommer även lök och svamp på pizzan.
 • Mexicana och Bolognese är två pizza-varianter som har köttfärs som huvudingrediens i pizzan. Mexicana har en hetare smak än Bolognese-pizzan då den är smaksatt med starka kryddor och grönsaker.
 • Al Tonno betyder tonfisk och det är huvudingrediensen i den här pizzan. Övriga igredienser är vanligtvis tomat, lök och ost.
 • Panpizza är en amerikansk tjockbottnad variant. Namnet Panpizza innebär inte några särskilda ingredienser utan betyder att pizzan är gräddad i en stekpanna.
This entry was posted in Matkunskap. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>