Peppar, peppar…


Svartpeppar

Kommer från pepparplantan men är halvmogen och torkad. Den passar till all typ av matlagning, är god i stekta och grillade rätter.  Svartpepparn används ofta som bordskrydda.


Vitpeppar

Plockas och torkas i ett annat mognadsstadium än svartpeppar. Används i ljusa såser, stuvningar, i potatismos och som baskryddning på entrecote tillsammans med salt.


Grönpeppar

Skördas tidigt och konserveras för att behålla den gröna färgen. Används vanligtvis till kött och spelar huvudrollen i grönpepparsåsen. Passar även väldigt bra även till fisk och i vegetariska rätter.


Rosépeppar

Rosépeppar görs av röda torkade frukter från växten Schinus Molle. Smaken är söt och påminner något om enbär. Ingen vanlig krydda men används till kött, fågel- och fiskrätter och även tillsammans med grönsaker och i vissa desserter och på praliner.


Cayennepeppar

Cayennepeppar är små torkade och starka pepparfrukter som har en starkare smak och mer hetta än vanlig peppar. Används till såser och fisk- och skaldjursrätter. Även gott på grillat kött och i grytor.

This entry was posted in Matkunskap. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>