Pasta

Pasta betyder deg på Italienska. Den torkade pastan göras oftast på vetemjöl och vatten utan ägg och färsk pasta görs vanligen på durumvete, ägg och vatten.
Fullkornspasta bakas på fullkornsmjöl och glutenfri på majsmjöl, rismjöl eller potatismjöl.
Färsk pasta är proteinrik och innehåller kalcium, järn, B-, A- och E-vitaminer och kolhydrater. Den mättar väldigt bra, är nyttig och billig.

Pastan ska gärna kokas “Al dente”, alltså ska den ha tuggmotstånd. En bra tumregel att följa är att koka (köpt pasta) ett par minuter mindre än den angivna tiden på förpackningen.
Koka pasta i väl saltat vatten och se till att vattnet verkligen kokar kraftigt innan du lägger pastan. När den är klar och avrunnen kan man röra ner lite olivolja, en klick smör, pesto eller en annan god pastasås.

Vårinspirerad pasta



I Italien äts pasta ofta om förrätt. En vanlig måltid kan bestå av en liten portion pasta som förrätt och en bit kött eller fisk till huvudrätt.


Färgad pasta är ganska vanligt och frambringas med hjälp av att blanda in olika livsmedel i degen. Dem vanligaste färgerna är grön pasta som färgas med spenat eller basilika, röd som får sin färg från tomatpuré och svart pasta som färgas med sepia från bläckfiskar.

This entry was posted in Matkunskap. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>