Parmesanost




Parmigiano-Reggiano är gjord av rå komjölk och är en hårdost som har kokats men inte pressats.
Den ända tillsättningen som tillåts är salt som absorberas under 20 dagar i tanken. Produktionen av osten tar normalt 2 år.





Parmigiano är det Italienska namnet på osten medan Parmesan är namnet för osten i Frankrike.
Parmesan används ofta som namn för imitation av Parmigiano-Reggiano, den närmsta imitationen av den äkta osten är Grana Padano, men denne har inte samma kvalitetskontroll.
Äkta Parmigiano-Reggiano har en stämpel i skalken med svarta bokstäver.





Osten används ofta till pasta, i risotto och är en av huvudingredienserna i pesto.
Vid lite festliga tillfällen kan man även göra parmesanchips som tilltugg till drinkar och parmesankorgar som man fyller med valfritt innehåll.


Se receptet här:

- Parmesankorgar med kräftor och löjrom

This entry was posted in Matkunskap. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>