Pannbiffs gratäng med spenat

Detta är en maträtt som tar tid att göra med olika moment men är definitivt värd mödan! En ljuvlig kombination av smaker helt enkelt!

Får du pannbiffar över som inte får plats i gratängen kan du frysa in dem och sedan ta fram till ett annat mattillfälle och server tillsammans med kokt potatis eller ris.

Receptet:

ugn: 200 grader

400 g nötfärs

1/2 st gul lök, finhackad

1 st morrot, riven

2 st vitlöksklyftor, finhackade

1 ägg

1 msk skånsk senap

1/2 dl ströbröd

1 1/2 dl grädde

2 tsk mejram, torkad

6 st potatisar med skal

1/2 st gul lök

200 g färsk spenat

4 st ägg

2 dl grädde

1 dl mjölk

3 dl ost

Blanda alla ingredienserna till pannbiffarna väl i en bunke. Forma till ganska platta och små pannbiffar. Dem kommer vara lite kletiga, fukta händerna i lite vatten så blir det lättare att forma dem.
Stek dem gyllenbruna i stekpannan, ca 2-3 minuter på var sida. Ställ dem åt sidan.

Strimla potatisen. Har du en potatisstrimlare kan du använda den med fördel annars skär tunna strimlor med vass kniv.
Bryn potatisen ganska mjuk, vänd ner strimlad lök mot slutet och salta och peppra generöst.

Smörj en gratängform och fyll botten med potatisen.
Placera ut pannbiffarna över hela formen ovanpå potatisen och till slut spenaten (som ska vara väl sköljd).
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Salta och peppra lite. Vänd i riven ost men spara lite.
Häll blandningen över spenaten och ställ in formen i ugnen, nedre delen i 20 minuter.
Ta ut formen, toppa med resterande ost och ställ tillbaka i ugnen i 5 minuter, tills osten fått färg.

This entry was posted in Gratänger, Köttfärs, Recept and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>