Panko-panerade kycklingspett med sallad

IMG_4451

Kycklingspett på träpinnar med en fräsch sallad och asiatisk dressing.

Panko är ett asiatiskt ströbröd som är mycket knaprigare och frasigare än vanligt ströbröd. Väldigt gott att använda till det mesta som man kan panera: kyckling, kött, räkor osv.

2013-01-20

Recept på Panko-panerad kycklingspett

ugn: 210 grader grilleffekt

marinad:

500 g kycklingfilé

1 1/2 dl koksmjölk

2 st vitlöksklyftor

1 st lime

1 msk fisksås

ca 1 msk citrongräs, finhackad

Börja med att göra marinaden till kycklingen. Låt kycklingfilén gärna ligga i marinaden över natten eller minst 6 timmar.
Blanda koksmjölk, pressade vitlöksklyftor, saften från en lime och fisksås i en skål. Finhacka en bit citrongräs och pressa med handflatan mot skärbrädan så att safterna och aromerna kommer fram. Rör ner i marinaden.
Skär kycklingfiléerna i avlånga bitar till spetten och lägg i fryspåse/plastpåse. Häll marinaden i påsen, knyt ordentligt och gnid in marinaden i kycklingbitarna. Lägg påsen på en tallrik och ställ i kylen. Vänd den gärna några gånger.

panering:

ca 2/3 dl vetemjöl

1 st ägg

2-3 dl Panko (asiatiskt ströbröd)

salt

nymald svartpeppar

du behöver: träspett

Lägg träspetten i vatten.
Ta ut kycklingen ur påsen med marinaden, låt rinna av och lägg på en tallrik. Salta och peppra kycklingen på båda sidorna.
Sprid ut mjöl på en tallrik, vispa ett ägg i en annan lite djupare tallrik och sprid ut ett tjockt lager Panko på den tredje tallriken.
Vänd varje kycklingbit i mjöl, doppa i ägget, trä på spett och vänd sedan i generöst med Panko.
Lägg spetten på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper smord med lite rapsolja.
Ställ in kycklingspetten i ugnen och grilla i ca 20 minuter, beroende på tjockleken. Vänd efter halva tiden.

 

sallad:

en rejäl näve ruccola, mangold eller liknande

gurka

gul paprika

Skär gurka och paprika väldigt tunt och blanda med salladsbladen.

 

asiatisk dressing:

1 msk olivolja

1 tsk fisksås

ca 0,5 cm ingefära, riven

1/2 st citron

svartpeppar

honung

Riv en liten bit ingefära och blanda med olivolja, fisksås, citronsaft och svartpeppar. Smaka av med en klick honung. Rör ihop och häll över salladen.
Strö över lite salt och svartpeppar och blanda.

This entry was posted in Grönsakstillbehör, Kyckling, Recept, Såser & Röror and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Panko-panerade kycklingspett med sallad

  1. Helena says:

    Hej, funderar på att prova dessa spett på grillen. Älskar kycklingspett! Mina marinerade kycklingspett med stekt ris är en favorit och är väldigt populära: http://helenasmatresa.blogspot.se/2011/10/marinerade-kycklingspett-med-stekt-ris.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>