Örtmarinerade Lammracks med potatiskaka & balsamicosås

Lammracksen blir otroligt saftiga om dem får ligga i örtmarinaden och dra åt sig av smakerna. Genom att förgrilla dem på pannan får köttet en fin stekyta som håller saften kvar i köttet.

Potatiskakan med smak av svamp smälter i munnen och ser läcker ut på tallriken.

Receptet:

lammracks marinad:

1 msk rosmarin, hackad

1 st vitlöksklyfta, pressad

1 msk olja

Blanda ihop alla ingredienserna och pensla på lammracksen. Täck över med plastfolie och ställ in i kylen i några timmar, gärna över natten.

1 msk blandade färska kryddor, rosmarin och timjan

salt och peppar

Värm en gillpanna med olja tills den ryker. Stek lammracksen på hög värme ca 5 minuter på varje sida.
Lägg över dem i en ugnssäker form och strö på dem färska kryddorna. Salta och peppra ordentligt.

Ställ in i ugnen på 150 grader i 10 minuter. Höj sedan värmen till 220 grader och låt dem steka i ytterligare ca 10 minuter.
Köttet ska ha en knaprig yta men fortfarande vara lätt rosa i mitten.

potatiskaka:

ugn: 220 grader

4-5 st stora potatisar

1 ägg

1/2 dl mjölk

2 msk grädde

5 st champinjoner, hackade

1 dl riven ost

salt och peppar

Koka potatisen mjuk i saltat vatten.

Häll av allt vatten och ställ tillbaka kastrullen på spisen, med värmen avstängd. Tillsätt mjölk och grädde och låt det bli varmt. Mosa potatisen med en potatismosare, det gör inget om det finns klumpar kvar.

Rör mer ägg, ost och champinjon. Blanda allt väl och smaka av med salt.
Klicka ut stora runda potatiskakor på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen i ca 10 minuter, tills kakan fått färg och ytan blivit lite knaprig.

balsamicosås:

1 dl rött vin

1-2 msk balsamico

2 st vitlöksklyftor, pressade

1 msk honung

maizena redning

salt och peppar

Rör ihop vin, balsamico, vitlök och honung i en kastrull. Låt koka under omrörning på låg värme. Tillsätt lite maizena och vispa ut den. Såsen ska tjockna lite men inte för mycket.
Smaka av med salt och peppar.

This entry was posted in Glaze & Marinader, Kött, Potatis, Recept, Såser & Röror and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Örtmarinerade Lammracks med potatiskaka & balsamicosås

  1. Pingback: Italienska pannbiffar | foodelicious

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>