Örter




Basilika

Basilika används ofta till pasta- och tomaträtter och är en viktig ingrediens i pesto. Passar bra ihop med mozzarella sallad. Tillsätt färsk basilika mot slutet i varma rätter, då smakar den mer.


Dill

Dill är väldigt gott till fisk, skaldjur, kalv, sallad och potatis. Dill är dessutom väldigt fint som dekoration. Färsk, avklippt knippe dill förvaras bäst i ett glas vatten. Det går utmärkt att frysa in dill men finhacka dillen först innan infrysning.


Dragon

Dragon smakar lite sött och lakritsaktigt. Dragon passar i sallader, till kyckling, kalvkött och fisk. Dragon spelar även en viktig roll i bearnaisesås och som smaksättning i senap.





Oregano

Oregano är den klassiska kryddan på pizzan, i tomatsåser och i tomaträtter.


Rosmarin

Rosmarin tål långkok väldigt bra utan att förlora smaken. Torkad rosmarin har dessutom mer smak än färsk rosmarin. Rosmarin väldigt bra till lamm, fläsk, kyckling, på bröd och i olivolja.


Salvia

Salvia fungerar utmärkt med feta ingredienser då den dämpar fettsmaken. Salvia är gott till fisk, fläskkött och fågelrätter men också till tomaträtter.


Timjan

Timjan passar bra till grönsaksrätter, ägg- och tomaträtter, fisk, skaldjur och kött. Timjan är även gott att ha i såser och soppor.

This entry was posted in Matkunskap. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>