Nyttigt med kål




Grönkål, vitkål och rödkål är dem äldsta sorterna. Blomkålen blev tillgänglig under 1700-talet och därefter kom brysselkålen.


Andra sorter som blivit vanliga längre fram är salladskål och broccoli som kom till Sverige på 60-talet. Dem asiatiska sorterna som blivit allt mer populära p.g.a. deras saftiga och knapriga egenskaper är pak choi, tatsoikål och mizunakål.


Studier har visat att kål förebygger flera typer av cancer, innehåller mycket kalcium, järn, fibrer, betakaroten och vitamin C. Den skyddar kroppen mot fria radikaler och motverkar stress och huvudvärk då den innehåller kalium som får blodkärlen att slappna av.
Saften från kålen har en välgörande effekt på magen och besvär som magsår och magkatarr.

This entry was posted in Matkunskap. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>