Nyttigt med ägg

Nyttigt med ägg

Ägg är ett superlivsmedel och innehåller nästan alla näringsämnen som vi människor behöver.
Förutom proteiner och viktiga fettsyror innehåller ägget de flesta vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Det enda som ägg inte innehåller är kolhydrater och vitamin C.

Detta gör att ett enda normalstort ägg ger mer än en tredjedel av vårt dagsbehov av selen, vitamin E och B12. Det är i äggulan de flesta vitaminer och antioxidanter finns.

Förvaring

Eftersom ägg är ett känsligt livsmedel ska det förvaras i kylskåp. Skalet på ägget är poröst och kan därför absorbera lukt, smak och även bakterier. Bakterierna kan t ex komma från smutsiga köksredskap eller andra livsmedel.

Kvaliteten på ägget kan snabbt bli sämre i rumstemperatur och bakterier kan lättare få fäste. Men med normal hygien och rätt förvarings- och tillagningsmetoder är det dock inga problem.
På äggförpackningarna finns det bäst före-datum, men äggen håller mycket längre i kylskåpet. Hårdkokta ägg kan förvaras i kylskåpet upp till en vecka.

Färska ägg 

Om du är osäker på om äggen är färska kan du göra ett enkelt test. Fyll ett glas med vatten och lägg ner ägget. Är ägget färskt lägger det sig på botten, är ägget veckogammalt reser det sig upp till mitten och om ägget är tre veckor gammalt ställer det sig helt upp i vattnet, med den trubbiga änden uppåt.
Flyter ägget upp till ytan är det synnerligen gammalt och du bör inte äta det.
Kläcker du ett ägg kan du direkt se om ägget är färskt. Gulan ska vara hög, vitan klar, seg och tjock runt gulan och lite mer tunnflytande ut mot kanterna.

Recept med ägg

Det finns massvis med recept där ägg ingår. Ägg behövs oftast när man ska baka, är huvudingrediensen i maränger och binder ihop köttfärs när man ska forma pannbiffar eller köttfärslimpan. En paj håller bäst ihop med hjälp av en äggstanning och ägg är även en bra start på dagen, till frukosten.

Några goda recept med ägg följer här:

Omelett med champinjonfyllning

Djävulsägg

Förlorade ägg

Ägg & bacon macka

Smörgås med äggsallad

Skaldjurspaj med västerbottensost

Ost- och skinkomelett muffins

Sallad Olivje

Svampfylld skinka med ägg

 

 

 

 

This entry was posted in Matkunskap. Bookmark the permalink.

One Response to Nyttigt med ägg

  1. Man glömmer bort hur mycket gott man faktiskt kan laga med ägg :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>