Nektarinpaj

Nektarinpajen äts bäst kall, så man kan med fördel baka pajen dagen innan. Fyllningen består bland annat av kesella som ger en chessecake liknande smak.

Receptet:

ugn: 200 grader

pajskal:

75 g smör

2 dl vetemjöl

1/2 dl florsocker

2 msk riven kokos

1 st ägg

1/2 msk kallt vatten


fyllning:

3 st nektariner

250 g kesella

1 dl creme fraiche

1 dl strösocker

2 st ägg

1/2 st lime, saften


rårörsocker

Skär smöret i tärningar och nyp ihop med vetemjöl, florsocker och kokos. Tillsätt ägg och kallt vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg, men knåda inte.
Platsa in och låt vila 30-60 minuter i kylen. Tryck sedan ut degen i en smord rund pajform och låt vila i kylen i ytterligare 30 minuter.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen, ca 7 minuter.

Skär nektarinerna i tunna klyftor.
Vispa ihop resterande ingredienser till fyllningen och fyll det förgräddade pajskalet med smeten. Placera ut nektarinklyftorna lite omlott (som en äppelpaj).
Strö över lite rårörsocker och grädda pajen i mitten av ugnen, ca 40 minuter.
Låt svalna och ställ sedan i kylen, gärna över natten.

This entry was posted in Bakpajer, Kalas, Midsommar, Recept and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>