Moussaka

Moussaka är en gratäng som kan göras på lite olika vis och recepten varierar något efter smak och tycke. Detta receptet på moussaka innehåller ingen potatis, självklart går det utmärkt att skiva potatis och lägga det mellan lagerna.

Recept på moussaka:

2 st aubergin

600 g nötfärs

1 st gul lök

2 st vitlöksklyftor

500 g krossade tomater

1 msk kalvfond

1 msk oregano

cayennepeppar

1 tsk spiskummin

svartpeppar

salt

ost, skivad eller riven

 

vit sås:

4 msk smör

4 msk vetemjöl

4 dl mjölk

1 tsk riven musknöt

svartpeppar

salt

Hacka lök och vitlök, bryn på stekpannan i ett par minuter.
Tillsätt nötfärsen och stek allt tillsammans. Tillsätt krossade tomater, kalvfond, oregano, cayennepeppar, spiskummin, svart peppar och salt.
Låt köttfärssåsen koka på medelvärme ca 15 minuter.

Under tiden, skiva auberginen i skivor och gör den vita såsen.
Smält smöret och vispa ner mjöl. Häll på mjölk och vispa till en slät sås.
Koka sakta upp såsen på svag värme. Tillsätt riven musknöt, svartpeppar och smaka av såsen med salt.

Lägg auberginskivorna lite omlott i botten av en smord ugnsform. Sprid köttfärs ovanpå och ringla över vit sås. Upprepa i tre lager.
Ställ moussakan i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Ca 10 minuter innan moussakan är färdig, lägg på ost och ställ tillbaka i ugnen.

This entry was posted in Gratänger, Köttfärs and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>