Category Archives:

Matkunskap

Matkunskap

Nyttigt med ägg

Nyttigt med ägg Ägg är ett superlivsmedel och innehåller nästan alla näringsämnen som vi människor behöver. Förutom proteiner och viktiga fettsyror innehåller ägget de flesta vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det enda som ägg inte innehåller är kolhydrater och vitamin C.

Detta … Continue reading

Pizza

Pizza är en maträtt bestående av ett runt, platt bröd med fyllning som gratinerats i ugn. Degen till en pizza kan göras på mjöl, vatten, jäst, matolja och salt. Degen formas till en platt och tunn rund form, täcks med … Continue reading

Halloumi

Halloumi är en traditionell cypriotisk ost som även är väldigt populär i resten av Mellanöstern och Grekland. Den finns numera nästan överallt och tillverkas i många länder och regioner runt om i världen. I Sverige hittar man den bland mozzarella … Continue reading

Kantareller

Kantareller är mångas favorit bland svamparna när det kommer till matlagning. Det är en svamp som är den mest kända arten av släktet Cantharellus. Färgen på en kantarell är orange eller gul och kantarellen är köttig och har en form som … Continue reading

Choklad

Choklad är något som dem flesta av oss älskar, i alla dess former. Det finns olika typer av choklad, ljus choklad, mörk choklad och vit choklad. Mjölkchoklad får kallas för mjölkchoklad endast när mjölkprodukter ingår i blandningen och måste innehålla … Continue reading

Stärk immunförsvaret i höst

Stärk ditt immunförsvar under höst- och vintermånaderna. Foodelicious.se tipsar om vitaminerna som ger dig bättre immunförsvar och håller dig friskare under förkylningstiderna. C-vitamin C-vitamin är antioxiderande vilket innebär att det motverkar förkylning och infektioner, verkar antiinflammatoriskt, skyddar cellerna och hjälper … Continue reading

Grapefrukt

Historian Första gången man hörde talas om grapefrukten var på 1700-talet i Västindien. Grapefrukt växer i ett citrusträd som kan bli 5-15 m högt. Den odlas i länder med tropiska områden. I Sverige hittar man grapefrukten oftast under vinterhalvåret och … Continue reading

Rabarber

I kina odlades rabarbern för 3000 år sedan men kom inte till Sverige förrän på 1800-talet. Plantan kan bli upp till 2 meter, har stora blad, tjocka stjälkar och små vita blommor. Rabarbern ska tvättas innan användning och gärna skalas … Continue reading

Quinoa

Quinoa är ett frö som växer i Anderna. Den är näringsrik, lättsmällt och framförallt väldigt proteinrik. Den innehåller även väldigt mycket järn, B6 och bidrar med en hel del magnesium, zink, koppar, kalcium och mangan. Dessutom är den väldigt fettsnål … Continue reading

Schalottenlök

Schalottenlöken anses vara den finaste av alla löksorter och har en något mildare aromatisk smak än gul lök. Utseendemässigt är den mindre än vanlig lök och har en något mer avlång form. På insidan är den delad i klyftor. Schalottenlök … Continue reading

Risoni

Risoni är ett avlångt pastakorn som liknar riskorn. Då Italienarna förr i tiden saknade ris uppfanns risoni som ett gott alternativ till middagsbordet. Risoni säljs torkad och kokas precis som vanligt ris och makaroner, ca 10 minuter. Risoni passar utmärkt … Continue reading

Pasta

Pasta betyder deg på Italienska. Den torkade pastan göras oftast på vetemjöl och vatten utan ägg och färsk pasta görs vanligen på durumvete, ägg och vatten. Fullkornspasta bakas på fullkornsmjöl och glutenfri på majsmjöl, rismjöl eller potatismjöl. Färsk pasta är … Continue reading

Vitlök

Vitlök är en lökväxt som idag anses stärka immunförsvaret, bekämpa virus och öka motståndskraften vid återhämtning. I Egypten har den länge används mot huvudvärk, infektioner, tumörer, mask och dålig blodcirkulation. Färsk vitlök är väldigt rik på flera vitaminer och mineraler så som: … Continue reading

Kakao

Kakaon är bra för hälsan, åtminstone den osötade och opreparerade råkakaon. I hälsoväg är den mest känd för dem nyttiga antioxidanterna den innehåller. På vintern används den till en populär och värmande dryck, nämligen varmchoklad. Vill man sedan ha denna … Continue reading

Mandelpotatis

Mandelpotatis är långoval och något böjd. Finns i två färgvariationer, den vanliga vita mandeln som är gulvit till gul och den mer sällsynta blå mandeln som är gulvit med blåaktiga skiftningar. Mandelpotatisens namn kommer förmodligen av potatisens form som på … Continue reading

Smaksätt med söta kryddor

Våga testa nya sätt att krydda maten på! Använda kryddor med en sötare smak och experimentera i köket. Kanel Kanel har används sedan urminnes tider och härstammar från Asien. Används oftast i bullar, tillsammans med äpple i bakverk och andra … Continue reading

Världens smaker

Chili En väldigt användbar och populär krydda, både som färsk och torkad. Den starkaste smakstyrkan sitter i fröna och i dem vita innerväggarna. Curry En vanlig krydda i det orientaliska köket. God till ris, fågel, i fläskköttsgrytor och i sås. … Continue reading

Vanilj

Vanilj är en orkidéväxt som klättrar på träd, oftast kakaoträd. När växten blir tre år slår det ut gulvit-grönvita trumpetblommor som vissnar efter några timmar. Därefter kommer frukterna som är själva vaniljsträngarna en månad efter blommornas pollinering. Fem månader senare … Continue reading

Parmesanost

Parmigiano-Reggiano är gjord av rå komjölk och är en hårdost som har kokats men inte pressats. Den ända tillsättningen som tillåts är salt som absorberas under 20 dagar i tanken. Produktionen av osten tar normalt 2 år. Parmigiano är det … Continue reading

Lime

Lime är en väldigt användbar citrusfrukt som är bra att ha hemma. Den kan användas i otroligt många maträtter, desserter, bakelser och drycker. Både saften och skalet kan användas, men se till att tvätta den ordentligt innan du river skalet. … Continue reading

Mango

Mango kommer från bergsområdena i Himalaya och Burma och odlades i Indien redan för flera tusen år sedan. Frukten är otroligt rik på betakaroten och är även en god källa till vitamin C och kalium, fosfor, kalium och magnesium. Mangon … Continue reading

Örter

Basilika Basilika används ofta till pasta- och tomaträtter och är en viktig ingrediens i pesto. Passar bra ihop med mozzarella sallad. Tillsätt färsk basilika mot slutet i varma rätter, då smakar den mer. Dill Dill är väldigt gott till fisk, … Continue reading

Nyttigt med kål

Grönkål, vitkål och rödkål är dem äldsta sorterna. Blomkålen blev tillgänglig under 1700-talet och därefter kom brysselkålen. Andra sorter som blivit vanliga längre fram är salladskål och broccoli som kom till Sverige på 60-talet. Dem asiatiska sorterna som blivit allt … Continue reading

Ris & Ris

Arborioris Det klassiska risottoriset av den rundkorniga sorten. Att det är så krämigt och smakrikt beror på att det i kokt skick avsöndrar stärkelse. Avorioris Rundkornigt ris som behandlats med ånga. Passar bra till risotto. Basmatiris Vitt, långkornigt ris med … Continue reading

Chili

Chilipeppar tillhör arten spanskpeppar och i släkten ingår starka kryddor så som t.ex. paprika, habanero och tabasco. Det som ger chilifrukten sin starka smak är capsaicin och den största mängden sitter på chilins mellanväggar och i fröna. Frukten används i … Continue reading

Tomat

Tomaten kommer ursprungligen från Peru och innehåller den kraftigt antioxiderande färgämnet lykopen. Det är just lykopenet som gör att tomaten är röd. I studier har det visat att exempelvis kokt tomatsås ger en högre åtkomst av lykopen än färska tomater. … Continue reading

Olika sorters te

Svart te Dragtid: ca 2 minuter Temperatur: 90 grader Daglig dos: max 8 koppar Stärker immunförsvaret, är bra för hjärtat och skyddar mot cancer. Svart te renar även kroppen och motverkar åderförkalkning. Grönt te Dragtid: 2-6 minuter Temperatur: 70-80 grader … Continue reading

Peppar, peppar…

Svartpeppar Kommer från pepparplantan men är halvmogen och torkad. Den passar till all typ av matlagning, är god i stekta och grillade rätter.  Svartpepparn används ofta som bordskrydda. Vitpeppar Plockas och torkas i ett annat mognadsstadium än svartpeppar. Används i … Continue reading

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>