Mandelpotatis

Mandelpotatis är långoval och något böjd. Finns i två färgvariationer, den vanliga vita mandeln som är gulvit till gul och den mer sällsynta blå mandeln som är gulvit med blåaktiga skiftningar.
Mandelpotatisens namn kommer förmodligen av potatisens form som på sätt och vis påminner om en mandel.

Mandelpotatis odlas vanligtvis i norr men kan odlas i större delen av Sverige. Den blå mandelpotatisen odlas däremot mest i söder.
Den anses vara en delikatess dess särskilda karaktär beror bland annat på den höga torrsubstanshalten vilket gör den väldigt mjölig och lätt kokar sönder. Så tänk på att koktiden för denna potatis är mycket kortare och att behålla skalet på under kokningen så att den inte går sönder.
Potatisen används även som råvara för framställning av chips.

Förutom att koka den kan man få fram en fantastisk smak på Mandelpotatisen genom att steka dem i tunna skivor. Väldigt gott som tillbehör till i stort sätt alla kött, kyckling och fiskrätter.

Bondens egen Marknad inhandlades det fantastiskt smakrika Mandelpotatisar av en odlare som glatt berättade om hur man tillagar dessa delikatess potatisarna bäst.
Här kommer två super enkla recept att testa:

Lättfriterade Krispiga Mandelpotatisskivor

Receptet:

2 portioner

5-6 madelpotatisar

2 msk rapsolja

flingsalt

nymald svartpeppar

Tvätta potatisen noga och torka av. Skriva tunt och värm upp en stekpanna ordentligt med olja. Stek potatisskivorna styckevis (alltså ej ovanpå varandra utan intill varandra) ca 1 minut per sida. Strö på flingsalt och krydda lätt med svartpeppar.
Lägg varje potatisskiva i durkslag och låt rinna av och torka en aning. Om du lägger potatisen i en hög på talrik så kan den bli mjuk och “blöt” istället för krispig.

Råstekt Mandelpotatis

Receptet:

2 portioner

5-6 mandelpotatisar

1 msk smör

flingsalt

Tvätta potatisen noga och torka av. Skriva tunt och värm upp en stekpanna ordentligt och tillsätt smöret. Vänta tills smöret slutat bubbla och släng ner potatisskivorna. Stek i 3-4 minuter, rör om då och då. Avsluta med flingsalt och servera varma.

This entry was posted in Matkunskap, Potatis, Recept and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>