Makaroner och ost (macaroni and cheese)

Godare recept på makaroner och ost får man leta efter! Inspirerad av den amerikanska varianten är detta recept både klassiskt gott och allt annat än smalmat.
Krämigt, ostigt och alldeles ljuvligt!

Tips! Makaronerna ska inte kokas mer än några få minuter, annars kan dem bli alldeles för mjuka och mosiga när rätten är klar.
När du gör ostsåsen till makaronerna så gör inget annat samtidigt. Såsen kräver uppmärksamhet och försiktighet så den inte bränns vid eller klumpar sig.
Och när du saltar såsen, smaka av och tillsätt efter hand. Då riskerar du inte att den blir smaklös eller översaltad.

Receptet:

4-5 portioner

ugn: 200 grader

7 dl makaroner

50 g smör

1/2 dl mjöl

5 1/5 dl mjölk

2 msk senap

1 ägg

120 g ost

salt

svartpeppar

ev. ost till garnering

Koka makaroner i saltat vatten i några minuter. Dem ska fortfarande vara hårda, för hårda att äta. Häll av vattnet.

Smält smöret i en djup kastrull på låg värme och rör ner mjölet. Vispa hela tiden så att det inte bränns vid. Ta av från plattan en kort stund om smöret kokar för mycket.
Låt småputtra under ständig omrörning i ca 5 minuter. Massan kommer bli allt brunare, men se upp så att det inte blir för mörkt.
Mät upp mjölk och häll ner i kastrullen. Smeten kommer direkt börja tjockna så vispa den slät för hand. Tillsätt senapen och låt sjuda på svag värme tills såsen är riktigt tjock.

Kläck ägget i en lite skål och vispa det lätt. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt lite av ägget i taget under konstant vispning. Ägget ska inte koka utan bara blandas ut i såsen.
Tillsätt salt och svartpeppar och snåla inte med saltet! Det behövs en hel del salt annars blir rätten väldigt smaklös. Tillsätt ca 1 tsk åt gången och smaka av. Det kan behövas ca 3-4 tsk.

Rör slutligen ner osten och blanda väl. Nu har du en ostig klibbig sås som ska blandas med makaronerna.
Smörj en ugnsform och fyll den med makaronerna. Strö ev. riven ost över och gratinera i mitten av ugnen, 20-25 minuter. Makaronerna och osten ska bubbla och ha en vacker gyllenbrun färg.

Grytvante Rosenslinga

Bekväm grytvante med rosmönster i fint bomullstyg

Förkläde Pelargon

Praktiskt köksförkläde med stor ficka fram och knytband i midjan

Salt & Peppar ströare

Salt och peppar ströare Piggy pryder köksbordet och är förutom praktiska även otroligt söta!

This entry was posted in Gratänger, Pasta, Recept, Vegetariskt and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Makaroner och ost (macaroni and cheese)

  1. Macaroni and cheese kan vara bland det godaste som finns!

  2. Jennifer says:

    Vilken ost sort är godast till denna rätt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>