Lax i ugnen med krossad bakad potatis

Potatis kan tillagas på väldigt många olika vis och det behöver verken bli tråkigt eller simpelt att servera potatis till laxen. Vanlig potatis bakad i ugnen med lite smör och ost är spännande, både knaprigt och mjukt och ser vackert ut på tallriken.
Den franska kryddan Persillade är en klassiker som ger laxfilén en god smak. Servera gärna en fräsch sallad till.

Recept på lax i ungen med krossad bakad potatis:

2 portioner

ugn: 225 grader / 175 grader

potatis:

4 st medelstora potatisar eller 2 stora

smör

salt

lagrad ost

2 st laxfiléer

1/2 citron

persillade krydda

flingsalt gourmet

1. Börja med att koka potatisen med skalet på. Låt inte potatisen koka mer än att den precis är klar och lätt mjuk på insidan. Testa med sticka.

2. Häll av vattnet och lägg potatisen i en ugnsfast form. Pensla potatisen med smör eller gnid en bit smör över potatisen. Krossa den lätt med handen, om den är för varm kan du använda en potatisstötare.

3. Lägg en klick smör i mitten av varje krossad potatis och strö lite salt över.

4. Riv den lagrade osten och strö över potatisarna.

5. Ställ in i ugnen, 225 grader, och baka tills osten smält och börjat bubbla och skalet fått lite färg på toppen.

6. Lägg laxfiléerna i en ugnssäker form med skinnsidan ner. Pressa citron över laxen och låt vila 10-15 minuter.

7. Krydda med persillade krydda och strö över flingsalt. Ställ formen i mitten av ugnen, 175 grader, ca 15-20 minuter beroende på laxens tjocklek.

Grytvante Prick

Prickig söt grytvante med bra värmetålighet. Finns i flera olika färger.

Assiett

Porslinstallrikar i en härlig blå färg gör dukningen vacker.

A Clean Kitchen

Skärbräda i formpressat trä och med snygg design.

This entry was posted in Fisk & Skaldjur, Potatis, Recept and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Lax i ugnen med krossad bakad potatis

  1. Spännande recept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>