En matig och delikat macka på ciabattabröd med goda köttbullar, tomatsås och ost.
Man kan man med fördel steka köttbullarna på medelvärme i ca 5 minuter innan man lägger dem på macka. Annars kan man förbereda tomatsåsen i förväg och äta mackan kall.
Receptet:
ca 8 st köttbullar med bacon
ca 1 dl riven ost
basilika
2 st ciabatta
olivolja
flingsalt
tomatsås:
1 msk olivolja
500 g krossade tomater
1 st vitlöksklyfta
1 st schalottenlök
en skvätt vin
oregano
basilika
1-2 tsk socker
salt
peppar
Värm upp en kastrull till medelvärme med olivolja. Fräs lök och vitlök i ett par minuter, tills den blir mjuk. Tillsätt krossade tomater och mosa lite med potatismosare för att få bort ev. stora tomatklumpar.
Tillsätt lite vin (ca 2 msk), oregano, basilika, socker, salt och peppar.
Sätt på locket och sänk värmen till låg. Låt tomatsåsen koka sakta i ca 15 minuter.
När den är klar ta av från spisen och smaka av.
Dela ciabattan och pensla med lite olivolja. Stek brödskivorna på en grillpanna (eller vanlig stekpanna) tills dem får lite färg. Strö över flingsalt.
På ciabattans underdel fördela tomatsås, köttbullar, lite tomatsås till, riven ost och sedan basilika. Lägg på ovandelen av ciabattan och servera!
Gillar allt med en köttbulsmacka, förrutom att jag inte vet hur man äter den utan att det, så att säga, hamnar lite överallt..
/Jens