Kladdkaka med Baileys och pekannötter

Kladdkaka är en av dem absolut enklaste kakorna att baka och det är svårt att misslyckas. Tiden i ugnen är givetvis något man måste passa och anpassa eftersom värmen kan skilja sig från ugn till ugn. Det viktiga är ju att kakan blir just kladdig!

Denna kladdkakan är lika god något varm som den är kylskåpskall. Föredrar man den kladdig kan man värma den några sekunder i mikron och servera med exempelvis glass.
Äter man den kylskåpskall stelnar chokladen och blir fast och krämig. Vispgrädde och färska jordgubbar är fantastiskt gott till kladdkakan!

Recept på kladdkaka med Baileys:

ugn: 200 grader

200 g choklad, mörk över 50 %

200 g smör

1 msk Baileys

4 st ägg

1 1/2 dl socker

2 1/2 dl vetemjöl

en nypa salt

pekannötter

Smält smör och hackad choklad över vattenbad. Låt svalna.
Vispa ägg och socker för hand.
Tillsätt Baileys i den smälta chokladen. Häll chokladen i äggsmeten och rör ihop till en jämn smet.
Vänd ner vetemjöl och en nypa salt, rör till en slät smet och häll den över i en rund, smord kakform. Dekorera försiktigt med pekannötter och ställ i mitten av ugnen. Grädda kladdkakan i ca 18 minuter.
Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Låt kladdkakan stå en stund och svalna.

This entry was posted in Alla hjärtans dag, Kalas, Mjuka kakor, Recept and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Kladdkaka med Baileys och pekannötter

  1. Med baileys lätt ju gott! en av favorit likörerna. Man kanske skulle mera inventera barskåpet när man bakar?!! ;)
    Ha det gott!

    • foodelicious says:

      Det tycker jag helt klart! ;) Det finns många likörer och annan sprit som man kan spetsa desserter och kakor med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>