Kantarellrisotto med parmesanost

En krämig och god risotto med kantareller och parmesanost som passar lika bra till kött och kyckling som en mindre rätt för sig själv.

Risotto tar en liten stund att koka och resultatet blir bäst om man övervakar och låter vätskan koka in sakta, lite åt gången.
Servera gärna kantarellrisotton med stekt fläskkotlett och en grönsallad, som på bilden.

Recept på kantarellrisotto med parmesanost:

3-4 portioner

3 dl arborio- eller avorioris

1 st schalottenlök

1 st vitlöksklyfta

1 msk smör

1 dl vitt vin

1 liter vatten + 1 st grönsaksbuljongtärning

250 g kantareller

1 dl riven parmesanost

Koka upp vatten i en stor kastrull tillsammans med en grönsakstärning. Håll vattnet lätt kokande under tiden du lagar din risotto.
Finhacka schalottenlök och vitlök.
Värm en gryta eller stor tjockbottnad kastrull med smör till medelvärme och fräs lök och vitlök i ett par minuter. Tillsätt riset och låt det fräsa ett par minuter. Sänk värmen lite och häll på vinet. Låt vinet koka in.
Med hjälp av en slev tillsätter du sedan lite vatten (med grönsaksbuljongen) åt gången och låter det koka in helt innan du tillsätter nästa sats med vatten.

Tillsätt ca 1 dl åt gången och rör om då och då. Låt riset koka sakta och varsamt, håll uppsikt hela tiden. Det tar ca 20-25 minuter för risotton att bli färdig.
Smaka gärna av och låt det vara lite tuggmotstånd kvar när du drar grytan från spisen, då risotton efterkokar lite.

Skär kantarellerna i mindre bitar och stek dem lätt i smör med en nypa salt. Blanda ner i den färdiga risotton och rör ner parmesanosten.

This entry was posted in Finmiddag, Nyår, Recept, Ris Bulgur mm., Vegetariskt and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>