Kantareller

Kantareller är mångas favorit bland svamparna när det kommer till matlagning. Det är en svamp som är den mest kända arten av släktet Cantharellus.
Färgen på en kantarell är orange eller gul och kantarellen är köttig och har en form som en tratt.

Kantarellens doft kan uppfattas som en aning fruktig, som påminner om aprikoser med en mild pepprig smak.
Svampen är vanliga i norra delarna av Europa och Nordamerika, även i Mexico. Den förekommer även vanligtvis i Himalaya, Asien, och i Zambia, Afrika.
Kantareller är rika på C-vitamin, D-vitamin och kalium. Därför anses kantarellen idag vara den viktigaste och bästa matsvampen och används flitigt i matlagningen.
Kantareller som grupp brukar generellt beskrivas som att dem är rika på smak, med en distinkt smak och arom.

Vissa arter av kantareller har en fruktig doft, medan andra kantareller har en mer träig, jordig doft och andra arter anses vara ännu mer kryddiga. Den gyllene kantarellen är kanske den mest eftertraktade och smakrika kantarellen.

Det finns många sätt att använda kantareller i matlagning. De flesta kantareller är fettlösliga, vilket gör dem goda att steka i smör eller olja eller tillsammans med grädde.
Kantareller innehåller också mindre mängder vatten och är lösliga i alkohol-aromer.

Många populära metoder för matlagning som inkluderar kantareller är sautés, såser och soppor. Det är också väldigt gott att servera smörsvängda kantareller till kött eller kyckling och att göra paj med kantareller.

Kantareller är också väl lämpade för torkning och behåller oftast sin arom och konsistens ganska bra. Torkade kantareller kan också krossas till mjöl och används som smaksättare i soppor och såser. Kantareller är kan även frysas, men äldre frysta kantareller kan ofta utveckla en svagt bitter smak efter upptining.

This entry was posted in Matkunskap. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>