Höstsoppa med pumpa

En höstssoppa kan egenligen innehålla vilka av säsongens härliga grönsaker och rotfrukter som helst. I detta receptet ingår butternutpumpa och morot för den något söta smakens skull. Potatisen gör soppan mer mättande och tjockare.

Soppan kan ätas som förrätt med smördegsstänger eller som huvudrätt tillsammans med någon typ av protein som kyckling, kött eller fisk.

Receptet:

2-3 portioner

höstsoppa:

4 st potatisar

1 st morot

1/2 st butternutpumpa

vatten

1 st grönsaksbuljongtärning

ca 1 1/2 dl vispgrädde

salt

svartpeppar


smördegsstänger:

1 st smördegsplatta

lagrad ost

flingsalt

Skala och dela potatis, morot och pumpa i lika stora bitar. Lägg i en kastrull och häll på vatten, precis så det täcker. Smula ner en grönsakstärning.
Koka tills allt är mjukt. Mixa slät med stavmixer eller i en mixer. Blanda ner vispgrädden.
Soppan ska inte vara lös utan ganska tjock och krämig. Blir den för tjock kan man hälla i lite vatten.
Låt soppan puttra försiktigt under lock i ett par minuter. Smaka av med lite salt och peppar.

Tina smördegsplattan och kalva ut den litegrann.
Värm ugnen till 220 grader.
Skär i 4 remsor. Hyvla eller riv ost och lägg på resmorna, tryck lätt med handen så den fastnar bättre. Tvinna varje remsa och lägg på en bakplåtspappersklädd form. Strö lite flingsalt över och grädda mitt i ugnen tills smördegsstängerna har fått färg, ca 8 minuter.

This entry was posted in Brödbaserade tillbehör, Förrättssoppa, Grytor & Soppor, Halloween, Recept and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>