Halloumi

Halloumi är en traditionell cypriotisk ost som även är väldigt populär i resten av Mellanöstern och Grekland.
Den finns numera nästan överallt och tillverkas i många länder och regioner runt om i världen.

I Sverige hittar man den bland mozzarella och fetaosten i matbutikerna. Den finns att köpa i original (naturell smak), smaksatt och även som varianten grilloumi.

Halloumi är tillverkad av en blandning av get-och fårmjölk, men det finns även halloumi som också innehåller komjölk. Osten har en hög smältpunkt, och kan därför antingen stekas eller grillas lätt utan att osten fastnar på stek- eller grillpannan.
Halloumiost är vit, har en distinkt skiktad struktur, liknar en fastare forma av mozzarella, och har en salt smak. Den lagras i dess naturliga juicer med salt-vatten, och kan hålla i upp till ett år om dem är frysta under -18 grader och tinas till +4 grader till försäljning på stormarknader.

Vid matlagning så kan halloumi stekas tills den får en brun färg utan att smälta på grund av dess höga smältpunkt. Detta gör halloumi till en god ost till stekning eller grillning. Halloumi är även god att använda i sallader eller serveras med grönsaker som tillbehör.

Man kan med fördel fylla t ex kyckling med halloumi, som variation till mozzarella.

Halloumiostens fasta konsistens när vid tillagning får den att gnissla på tänderna när man tuggar osten, men det glöms lätt bort när man äter halloumi då man bara tänker på den goda smaken.

This entry was posted in Matkunskap. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>