Hållbarhet

Kylning

  • Många livsmedel, t ex mjölkprodukter., är väldigt känsliga och kan förstöras även under kort tid i värmen. Tänk på att ställa in varorna i kylen så fort dem inte används.
  • Överbliven mat och mat som inte ska ätas med en gång bör kylas så snabbt som möjligt.
  • Tänk på att inte ställa varm mat i kylen. Låt den svalna först, utan lock, t ex i kallt vattenbad. Ställ då kärlet i kallvatten och rör om lite då och då.
  • Ha helst luftrum runt varan och placera den rätt i kylen, t ex bör kött och mjölkprodukter förvaras där det är kallast och frukt och grönsaker bör ligga längst ner där det oftast är minde kallt.
  • Nötter och frön bör förvaras i kylen eftersom dem annars gärna bildar härdat fett.
  • Sallader, grönkål och kronärtskocka ska förvaras i tät förpackning med några droppar vatten.
  • Vitlök är bäst om den får ligga kallt.
  • Ha inte potatis och lök tillsammans.
  • Svamp förvaras bäst i korg eller papperspåse (finns oftast i matbutiken vid svampen).
  • Tomaten smakar godare om den ligger i rumstemperatur.
  • Mjölk och grädde vars datum håller på att gå ut kan frysas in i iskuber och sedan användas i matlagning.
  • Ostrester som är kvar kan du riva och frysa i lufttätt och sedan använda på varma mackor eller gratänger!
  • En kyl bör ha en temperatur på +4-5 grader. Undvik att ha kylskåpsdörren öppen i onödan då temperaturen höjs väldigt snabbt och det dras mer energi för kylen att jobba ner till rätt grader igen.

Infrysning

  • Använd exempelvis fryspåsar som är tjockare och tål mer än vanliga plastpåsar, tryck ut luften nerifrån och upp mot öppningen. Plastburkar och aluminiumformar med tätslutande lock är också bra alternativ.
  • Du kan även slå in varorna i plastfolie innan dem stoppas i påse, då får du den extra tät förpackad.
  • Kött och fisk håller längst om du packar in dem i aluminiumfolie först och sedan i påse.
  • Undvik att frysa om upptinade varor då hållbarheten, smaken och näringsinnehållet försämras.
  • Frukt och grönsaker kan förvaras i frysen lite längre, upp till ett år.

Hållbarhet i frys med temperatur -18 grader eller lägre:

Magert nötkött – 8-12 månader

Fett nötkött – 6-10 månader

Magert fläskkött – 6 månader

Fett fläskkött – 4 månader

Mager fisk – 6-12 månader

Fet fisk – 3 månader

Inälvsmat, lever, njure- 5-7 månader

Älg, vilt – 12-14 månader

Lamm – 8-10 månader

Köttfärs – ca halva tiden som för kött från samma djur (se ovan)

Men viktigast av allt…

Använd dina sinnen och sunt förnuft. Titta, lukta och ev. smaka på varan.  Smakar den eller luktar den illa släng den med en gång. Är du osäker på matens färskhet så ät den inte.

This entry was posted in Tips i köket. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>