Håll köksmaskinerna rena

Några smarta tips på hur du enkelt får rent på dina mindre och större köksmaskiner. Rengör dem regelbundet så sparar du tid och maskinerna både håller längre och presterar bättre.


Kaffebryggaren

Man kan rengöra kaffebryggaren med avkalkningsmedel som man köper i butiken eller med en egen blandning bestående av 1 dl vatten med 6 dl vinäger. Kör blandningen och sedan några omgångar med rent vatten.


Vattenkokaren

Blanda 2 dl vatten med 2 dl vinäger, koka upp och låt stå över natten. På morgonen sköljer du vattenkokaren noga och kokar åter upp med rent vatten som du sedan häller bort.


Mikrovågsugnen

Häll vatten i en skål och lägg ner några skivor citron i den. Ställ in den i mikron och kör på full effekt i 3 minuter och den få svalna utan att öppna dörren i 5 minuter. Sedan torkar du ur väggarna, taket och insidan av dörren med en disktrasa.





Fläkt

Det går bra att tvätta metallfilter i diskmaskinen. Kör maskinen på högsta värmen och sedan en gång till tom.


Kylskåpet

Moderna rostfria kylskåp torkas lätt av med microfiberduk, då det lätt blir fingeravtryck på dem.
Torka av dörren och handtaget ungerför 1 gång i veckan med varmvatten och lite medel.
Plastlistarna tvättas smidigast med en gammal tandborste.


Frysen

Frysen bör frostas av 2 gånger i månaden, om du inte har en självavfrostande frys.
Stäng av den och ställ en skål eller plastlåda under dropplisten.
Ställ skålar med hett vatten på hyllorna så påskyndar du processen. Torka sedan rent med varmvatten och lite medel.


Spishäll

Plattor: Torka av plattorna med en varm fuktad trasa. Om mat bränts fast så spraya rengöringsmedel på plattan (den måste vara kall) och låt verka 20 minuter. Torka sedan av.


Gasspis: Ta av galler och plattringarna och diska för hand. Skrubba med svinto vid behov.

Glashäll, Induktionshäll eller Keramikhäll: Det finns speciellt rengöringsmedel som ska användas, samt avsedda rakblad och skrapor. Fel metod kan förstöra hällarna.


Ugn

Blanda en påse bikarbonat med ett par tsk vinäger till en krämig konsistens och gnid in. Låt verka ett tag och torka sedan av med vatten. Använd en vattenspruta med vatten så går det lättare att komma åt.

This entry was posted in Tips i köket. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>