Gravad lax med rosépeppar

Fantastiskt smakrik lax som passar till kallskuret, smörgåsen och även till en pastarätt.
Att grava lax hemma är både enkelt och billigt. Krydda laxen med rosépeppar för mer smak. Planera i förväg eftersom den bör frysas in 3-5 dagar innan gravning för att man ska vara på den säkra sidan.

Receptet:

1 st laxfilé med skinn, hel (ca 1,8 kg)

1 dl salt

1 d socker

2 msk rosépeppar

1 msk dill, hackad

Blanda salt och socker i en skål. Krossa rosépeppar i en mortel eller för hand och blanda ner tillsammans med dillen.
Häll hälften av blandningen i botten av en form.
Skär fisken i två delar om den är stor och lägg delarna med skinnsidan ner ovanpå kryddblandningen och pressa lite så den fastnar. Häll resten av blandningen på ovansidan och gnid sedan in den ordentligt runt hela fisken.
Lägg bägge delarna i varsin fryspåse och pressa ut luften, förslut väl. Lägg på talrik eller fat så du inte ev. kladdar ner kylskåpshyllan.
Grava laxen i 2 dygn, vänd den 4-5 ggr under tiden.

När gravningen är klar, skrapa bort kryddorna och skär upp i tunna skivor.
Laxen håller 1-2 veckor i kylen, skär bara upp det som ska ätas per gång så håller den bättre.

Man kan även frysa laxen och då håller den 3-6 månader i frysen (tänk på att inte frysa den innan gravning då).

This entry was posted in Fisk- & skaldjursförrätt, Jul, Nyår, Recept and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Gravad lax med rosépeppar

  1. Erka Perka says:

    Gott! Rosépeppar och lax är ju så fint ihop.

    • foodelicious says:

      Visst är det en vinnande kombination!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>