Gravad lax

Att grava lax är både enkelt och smidigt, men det tar några dagar innan den är färdig. Man kan också variera smaken själv och smaksätta med antingen dill, vitpeppar, rosmarin, timjan eller lime.

Gravad lax håller i ca 1-2 veckor i kylen eller i minst 3 månader i frysen.

För att vara på den säkra sidan bör laxen frysas in före eller efter gravning i 5 dygn för att ev. parasiter ska dö, som rå fisk kan innehålla.

Receptet:

1 kg benfri lax

4 msk strösocker

3 msk salt

Blanda ihop socker och salt. Strö halva blandningen på botten av en form och lägg laxen ovanpå med skinnsidan ner. Strö på resten av blandningen och gnid in den ordentligt.

Täck väl med plastfolie och ställ in i kylen i 2-3 dygn.
Vänd laxen några ggr under tiden.
Skär sedan i tunna skivor, servera och njut.

This entry was posted in Fisk- & skaldjursförrätt, Jul, Nyår, Påsk, Recept and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Gravad lax

  1. sana says:

    Det inte så svårt allt att göra själv!

  2. Pingback: Smörgås med whiskygravad lax | Foodelicious.se - Delikata Recept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>