Grapefrukt

Historian

Första gången man hörde talas om grapefrukten var på 1700-talet i Västindien. Grapefrukt växer i ett citrusträd som kan bli 5-15 m högt.

Den odlas i länder med tropiska områden. I Sverige hittar man grapefrukten oftast under vinterhalvåret och då importeras de främst från Israel och Florida.
Ljusa grapefrukter eller “blonda grapefrukter” ,som de ofta kallas, har ett ljusgult skal och fruktkött. Den röda grapefrukten kallas för blodgrape och har ett rosa-orangefärgat skal och fruktköttet är rött.

Supernyttigt

Visste du att grapefrukt är en väldigt nyttig frukt med många hälsofrämjande ingredienser?

Grapefrukten innehåller mycket C-vitamin som i sin tur är bra för huden. Antioxidanterna, som grapefrukten kryllar av, skyddar huden från stress, motverkar rynkor och stärker den. C-vitamin är också bra för immunförsvaret, blodkärlen, tänderna och skelettet.
Den hjälper levern att rensas och en kost med högt intag av C-vitamin hjälper kroppen att ta upp andra viktiga ämnen som järn, folsyra och kalcium.
Grapefrukten är en fiberrik frukt och innehåller mycket folater och folatsyror.
Tar man läkemedel ska man först höra med sin läkare innan man intar grapefrukt, då grapefrukten kan göra medicinen kraftfullare än tänkt.

Äta grapefrukt

Grapefrukt äts oftast och bäst rå eller pressas till juice.
Grapefrukten är god och fräsch att ha i fruktsallader eller i matiga sallader. Juice från en grapefrukt kan med fördel användas till att marinera kyckling i.

This entry was posted in Matkunskap. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>